Инфлацията в Испания, която отразява динамиката на потребителските цени, се

...
Инфлацията в Испания, която отразява динамиката на потребителските цени, се
Коментари Харесай

През май: Годишната инфлация в Испания се забавя до 3.2 на сто

Инфлацията в Испания, която отразява динамичността на потребителските цени, се забавя до 3,2 на 100 през май на годишна основа. Това сочат първичните данни на Националния статистически институт (INE) в Мадрид, оповестени през днешния ден и представени от Ройтерс, съобщи Българска телеграфна агенция.
Годишната инфлация понижава по отношение на април, когато доближи 4,1 на 100 и е под прогнозите на анализатори, интервюирани от Ройтерс, които предвиждаха през май тя да падне до 3,5 на 100.
Това е най-ниското равнище на индикатора от юли 2021 година, когато той падна до 2,9 на 100 на годишна основа.
Понижаването на инфлацията в Испания през този месец се дължи най-вече на поевтиняването на горивата и на закъснение при повишаването на питателните артикули, се споделя в разбор на Националния статистически институт.
Той регистрира повишение през май с 5,5 на 100 на годишна основа на продажбите в испанския бранш на търговията на дребно. Тези данни не включват резултата, който оказва повишението на цените на стоките и услугите.
През март търговията на дребно в Испания е повишена с 9,9 на 100, сочат ревизираните нагоре данни на испанската статистика.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР