Инфлацията в Германия се ускори най-много от въвеждането на еврото

...
Инфлацията в Германия се ускори най-много от въвеждането на еврото
Коментари Харесай

Инфлацията в Германия се ускори най-много от приемането на еврото досега

Инфлацията в Германия се форсира най-вече от въвеждането на еврото до момента. Това се случва на фона на скок в цените на силата. Призовава се за голямо нарастване на лихвените проценти при идващото съвещание на Европейската централна банка.

Потребителските цени в най-голямата стопанска система в Европа скочиха с 8,8% по отношение на миналата година през август, написа Bloomberg.

Разходите за храна и сила са в основата на покачването, заяви статистическата работа на Германия, макар че тяхното влияние беше отчасти обезщетено от краткотрайна държавна помощ, в това число отстъпка за гориво и на ниска цена публичен превоз.

Тези ограничения обаче скоро ще приключат, което допуска, че растежът на цените ще се форсира още. Очаква се данните за инфлацията в еврозоната да покажат ново рекордно нарастване от 9%.

Bundesbank счита вероятностите за доста несигурни, поради " неразбираемата обстановка " на стоковите пазари - разследване от войната на Русия в Украйна.
 Как повишението на лихвите от ЕЦБ рискува да докара до раздробяване на еврозоната?
Как повишението на лихвите от ЕЦБ рискува да докара до раздробяване на еврозоната?

Европа е изправена пред лято на рецесии - такива, която евентуално ще слагат на тестване вложителите през идващите месеци

Еврозоната е изправена освен пред предизвикването на невижданата инфлация, само че и произлизащото от това стесняване на разноските за живот, което съгласно някои анализатори към този момент е провокирало криза в 19-е членки на блока.

Икономическото доверие в еврозоната доближи 19-месечно дъно през август, демонстрират данни от тази седмица.

Очаква се ЕЦБ да увеличи лихвените проценти с половин пункт на 8 септември. Някои дадоха концепцията за по-голямо нарастване от 75 базисни пункта, сходно на по-агресивните стъпки, подхванати в последно време от Фед.

Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн е по-предпазлив, призовавайки за поетапни ходове, които да разрешат на семействата и фирмите да се приспособят.

Имаше позитивни вести, защото европейските енергийни цени паднаха заради проектите на Европейската комисия да предприеме незабавни дейности. Докато търговията остава нестабилна, страните в района също съумяха да изпълнят оборудванията за предпазване на природен газ преди зимния отоплителен интервал.

На други места като в Испания да вземем за пример се регистрира закъснение на инфлацията от рекордно високото равнище през юли. Министърът на стопанската система Надя Калвино разяснява, че тази наклонност " би трябвало да продължи " през идващите месеци, макар че анализатори предизвестиха, че не е доста евентуално.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР