Инфлацията в България очаквано продължава да расте и през декември,

...
Инфлацията в България очаквано продължава да расте и през декември,
Коментари Харесай

Инфлацията в България достигна 13-годишен връх

Инфлацията в България предстоящо продължава да пораства и през декември, достигайки 7,8%, демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ). Това е най-високата инфлация на годишна база от декември 2008 година, т.е. за последните 13 години.

Потребителските цени се повишават с 0,9 на 100 по отношение на ноември, когато беше регистрирана годишна инфлация от 7,3%. Средногодишната инфлация за интервала януари – декември 2021 година по отношение на интервала януари – декември 2020 година е 3,3%.

През декември нарастват на месечна база съвсем всички групи артикули и услуги. По-високи са цените на хляба, множеството типове месни и млечни артикули, както и при редица плодове и зеленчуци. Поддръжката на дома също коства повече по отношение на месец по-рано, демонстрират данните на националната статистика. Увеличение има при медицинските и стоматологичните услуги.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Инфлацията у нас удари 10-годишен връх. През ноември 2021...

1,4% е общото месечно повишаване при храните, безалкохолните питиета през декември по отношение на ноември, съгласно данните на Национален статистически институт.

При облеклото и обувките има понижение на цените на месечна база с 0,8%, до момента в който цените на жилища, вода, електрическа енергия, газ и други горива се подвигат с 0,7%. Слабо нарастване с 0,1% има при цените на здравните услуги, до момента в който транспортните цени се покачват с 0,7 на 100.

Най-силен растеж през декември бележат цените в областта на развлеченията и услугите – скок с 4,7 на 100 по отношение на ноември.



Битово отопление също продължава да нараства. Цените на газоснабдяването на семействата скачат със 7,9%, с 1,2% нарастват газообразните горива за битови потребности, а въглищата се покачват с съвсем 10%.

Минимално надолу са се придвижили цените на горивата, автомобилните застраховки и някои типове козметични произведения.

Средногодишната инфлация за интервала от януари до декември предходната година по отношение на същия година по-рано е 3,3 на 100.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP съгласно общите европейски стандарти) през декември нараства с 0,8% на месечна база, до момента в който хармонизираната потребителска инфлация на годишна база се форсира до 6,6% от 6,3% през ноември.

Хармонизираният показател на потребителските цени е сравнима мярка на инфлацията на страните от Европейски Съюз. Той е един от критериите за ценовата непоклатимост и за присъединението на България към еврозоната. Средногодишната хармонизирана инфлация за интервала януари – декември 2021 година по отношение на интервала януари – декември 2020 година е 2,8 на 100.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР