Инфлацията в България е по-висока от средната за ЕС, защото

...
Инфлацията в България е по-висока от средната за ЕС, защото
Коментари Харесай

Лъчезар Богданов, икономист: Инфлацията в България е по-висока заради потребителската кошница

„ Инфлацията в България е по-висока от междинната за Европейски Съюз, тъй като потребителската кошница на българите в по-голяма степен се състои от храни, от разноски, свързани с дома, и то от по-базови, по-евтини артикули. “ Това сподели в ефира на Euronews Bulgaria Лъчезар Богданов, основен икономист в Института за пазарна стопанската система във връзка най-новите данни за инфлацията.

Рекордна годишна инфлация от 17.7%, а месечната за август  е 1.2%. Това стана ясно от данните на Националния статистически институт. Това е най-високата стойност на индикатора от 1998 година насам. Инфлацията е измерена чрез Индекса на потребителските цени.

През август най-голямо е нарастването на цените в групите: жилища, вода, електрическа енергия, газ и други горива  -5.2%, разнородни артикули и услуги  -2.3% и жилищно обзавеждане, домашен уреди и принадлежности  -1.8%. Намаление на цените е записано в групите превоз -3.8%) и облекло и обувки -2.3%.

 

През август видяхме противоположно придвижване на цените на някои групи артикули. Спадът на цените на петрола в световен проект стартира да дава отражение, въпреки и не прекомерно мощно в България. При зърнените храни също има спад. В същото време имаме покачване на цените на дървата за огрев и твърдите горива, което е значим съставен елемент за част от семействата. Второто нещо, което би трябвало да се регистрира е, че имаме към този момент в България, а също в еврозоната и изключително в Съединените щати, една вторична инфлация, която не е директно обвързвана с растежа на цените на силата и на базовите първични материали.

Вече приказваме за „ преляла инфлация “, което е притеснително и евентуално това ще даде съображение за повишение на лихвите – и от ЕЦБ, и от Федералния запас. Това е много евентуален сюжет.

До преди няколко месеца упованието беше, че ще се размине без такива стъпки, само че в този момент наподобява към този момент инфлацията е „ преляла “ дотам, че и до такива по-сериозни ограничения може да се стигне.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР