Инфлацията у нас удари 10-годишен рекорд. През ноември 2021 г.

...
Инфлацията у нас удари 10-годишен рекорд. През ноември 2021 г.
Коментари Харесай

Рекордно поскъпване на живота в България

Инфлацията у нас удари 10-годишен връх. През ноември 2021 година повишаването на стоките и услугите в страната доближава 7,3% по отношение на същия месец година по-рано.

Натрупаната инфлация от началото на годината до края на ноември е 6,8%, а месечната – по отношение на октомври, е 1,4%. Това демонстрират данни на Националния статистически институт (НСИ).

За година през ноември най-сериозно е повишаването при превоза – 22%, което се дължи на скока на цените на горивата. Режийните за дома - ток, вода, парно, нарастват с 10%, а храните, заемащи максимален дял в потребителската кошница – със 7,2%.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Безпрецедентното повишаване на цените на суровините през посл...

На месечна база цените за топлинна сила за отопление са нарастнали с 18,9%. Цената на газа за битови потребности се е повишила с 6,4%, а на въглищата – с 23,3%. Повишението при дизеловото гориво е 4,3%, а при бензина – 3%.

През ноември хлябът е поскъпнал със 7,8%, а олиото с 1,7%. За месец цената на лещата е скочила с 5,4%, а тази на киселото мляко - с 4,2%. Сиренето е с 3,5% по-скъпо, в сравнение с през октомври.

На фона на пандемията се следи голяма неустановеност за това по какъв начин този ритъм на инфлацията ще се развие идните месеци и за България. Cпopeд хapмoнизиpaния индeĸc, cpaвним c дaннитe oт ocтaнaлитe дъpжaви oт EC, мeceчнaтa инфлaция e 1,1%, инфлацията от началото на годината (ноември 2021 година по отношение на декември 2020 г.) е 5,7%, а годишната инфлация за ноември 2021 година по отношение на ноември 2020 година е 6,3%.

Според макроикономическата прогноза на Министерството на финансите средногодишната инфлация (ХИПЦ) ще бъде 2,8% през тази година и съвсем двойно по-висока – 4,9% следващата година.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:







Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР