Инфлацията ще влияе силно на пазара на жилища поне през

...
Инфлацията ще влияе силно на пазара на жилища поне през
Коментари Харесай

Инфлацията ще влияе на жилищния пазар у нас през първите месеци на 2022 г.

Инфлацията ще въздейства мощно на пазара на жилища най-малко през първите месеци на 2022 година Увеличението на спестяванията на потребителите и желанието им да ги запазят ще усили и каузи на покупко-продажбите с парцели с пари в брой. Това съобщи изпълнителният шеф на компанията за недвижими парцели " Адрес " Гергана Тенекеджиева.

Според прогнозите предстоящото обезценяване на парите ще стимулира от ден на ден купувачи да вложат средствата си в парцел, който да отдават чартърен или просто подтикнати от предпочитание да спасят спестяванията си. Това от своя страна ще рефлектира в повишаване на броя на покупко-продажбите ново строителство, което пък от своя страна ще усили новите планове, които следва да излязат на пазара през 2022 година, се споделя в прогнозата на компанията за идната година.

Ако не се броят първите няколко месеца при започване на пандемията, пазарът на недвижими парцели означи същински взрив във връзка с търсенето и покупко-продажбите. Броят на подписаните покупко-продажби за парцели в София през третото тримесечие на 2021 година да вземем за пример нараства с 20%, по отношение на същия интервал на спешната 2020 година, съгласно данните на Агенцията по вписванията.Това е най-високото равнище от 2008 година насам.

Изглежда и идната година няма да отстъпва по брой подписани покупко-продажби. " Инфлацията ще кара от ден на ден купувачи да влагат спестяванията си в парцел, което несъмнено ще подтиква динамичността при новото строителство. Развитието на новите планове ще се катализира и от различен фактор. Много консуматори ще търсят варианти за разширение на семействата си и ще вършат двойни покупко-продажби, продавайки жилищата си, с цел да се снабдят с по-големи. Ниските лихви по ипотеките ще дадат спомагателна сигурност на тези клиенти ", разяснява тя.

Най-предпочитаните квартали ще са новоизграждащите се, каквито са Манастирски ливади, Кръстова вада, Витоша, Овча купел, които ще притеглят купувачите с разнообразно предложение и качествени нови планове, само че и старите одобрени и влиятелни региони като Иван Вазов, Яворов, Център, долната част на Лозенец, които ще продължат да държат най-високите пазарни равнища в столицата.

По думите ѝ, идната 2022 година ще продължи с темпа на 2021 година, като е належащо да се съблюдават 3 съществени фактора.

" ЕЦБ няма да рискува стопанските системи си и да усили лихвите, а в противен случай - спомагателният им е спад е доста евентуален, което е причина за деен жилищен пазар. Инфлацията ще въздейства мощно на пазара най-малко през първите месеци на 2022 година А нарастването на спестяванията на потребителите и желанието им да ги запазят ще усили и каузи на покупко-продажбите с пари в брой ", споделя Тенекеджиева.

Според нея, през 2021 година сме станали очевидци на най-малкия дял на ипотеки, отнесени към броя покупко-продажби за последните 5 години - наклонност, която ще продължи да се развива и през идните 12 месеца. Няма да има превес в търсенето на двустайни или тристайни жилища, защото и двата вида парцели ще бъдат обект на интерес от страна на купувачите според от потребностите им.

Може да има и включване на още продавачи, които преди този момент са купували със спекулативна цел. Те са наясно, че през 2022 година евентуално няма да има растеж на лихвите по ипотеките, само че за по-дългосрочни прогнози е към момента рано. По тази причина точно в идната година ще сметнат за подобаващия миг за продажба.

Неотдавна хора от сектора предизвестиха за растеж на цените на материалите, които оскъпяват фрапантно жилищното строителство. В изявление за Българска телеграфна агенция ръководителят на Управителния съвет на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев пресметна, че оскъпяването на крайния артикул ще е над 25%, защото сред 60 и 70% от цената му са материали.

По думите му, през последната година се регистрира повишаване на материалите сред 30 и 100%. Подобни данни изнесе през вчерашния ден пред БНР и инж. Любoмиp Kaчaмaĸoв, пpeдceдaтeл нa oблacтнoтo пpeдcтaвитeлcтвo нa KCБ в Coфия и вицeпpeзидeнт нa Eвpoпeйcĸaтa фeдepaция нa cтpoитeлнaтa индycтpия (FІЕС). Ръстът на цените на металите е над 100%, на бетона - 30%, на топло- и хидроизолациите - към 40%, сподели Терзиев.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР