Въпреки това се забелязва ръст на застраховките на домовете, изтъкна

...
Въпреки това се забелязва ръст на застраховките на домовете, изтъкна
Коментари Харесай

Проучване: Последни сме в Европа по брой застраховани домове

Въпреки това се вижда растеж на застраховките на домовете, посочи пред БНР Лили Стоянова – член на АБЗ.

 

„ Според това изследване на Асоциацията на българските застрахователи, делът на хората със застраховка у нас е повишен със 7% на годишна база. През 2023 година, 29% от интервюираните за споделили, че имат застраховка за дома, до момента в който през 2024 година, това са 66% от интервюираните. Проучването е осъществено измежду градското население, в дейна възраст “, означи Стоянова.

 

Според нея хората не застраховат жилищата си, тъй като имат вяра, че навръх тях няма да им се случи нищо неприятно.

 

„ За тях естествените бедствия за някакви неща, които те гледат по новините и се случват на някакви други хора. Другото е, че българинът постоянно си мисли, че страната би трябвало да се включи и да им помогне. Това е и по този начин, и не е по този начин. Държавата би трябвало да помогне на нуждаещите се, само че тя не може да възвърне вредите на всички “, безапелационна бе Стоянова.

 

По думите й постоянно, когато хората създадат застраховка на дома си, не знаят какво тъкмо покрива.

„ Основно застраховката на дома покрива пожар, естествени бедствия – наводнения, трусове, дъжд, градушка, както и застраховка на движимото имущество против кражба, обир и вандализъм. Това са главните покрития, които се предлагат при подписване на застраховка за едно домакинство “, изясни Лили Стоянова.

 

Специалистът разяснява, че като цяло застрахователната просвета на българина се усъвършенства. Според същото изследване през 2023 година, 20% от интервюираните са дали отговор, че нямат имуществена застраховка, а през 2024 година този % е понижен до 15%. Това, което българинът най-често застрахова е дома си, автомобила си, здравето, както и помощ и анулация при пътешестване.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР