Инфлацията по хармонизирания индекс на потребителските цени в България ще

...
Инфлацията по хармонизирания индекс на потребителските цени в България ще
Коментари Харесай

Какво ни чака през 2023? Гореща прогноза за инфлацията

Инфлацията по хармонизирания показател на потребителските цени в България ще спадне от 13 на 100 през 2022 година до 7,8 на 100 през 2023-та поради по-ниските цени на силата. Това сочат данните на зимната икономическа прогноза на Европейската комисия за тази година, съобщи Нова. Догодина пък общата инфлация ще спадне до 4 на 100 поради предстоящото намаляване на динамичността в цените на храните.

От Комисията обаче предизвестяват, че инфлацията в цените на услугите ще бъде устойчива в границите на прогнозния интервал. Реалният БВП ще се усили с 1,4 на 100 тази година и с 2,5 на 100 - през идната.
-->
Развитието на стопанската система значително ще зависи от взаимоотношението сред заплатите и развиването на цените. В подтекста на стегнатия трудов пазар, възнагражденията ще продължат да порастват съществено и да поддържат потреблението на семействата, се споделя още в прогнозата.

Бързото повишаване на износа през предходната година е подтиквано от опцията да бъде задоволен дефицитът на храна, метал и други материални артикули, породен от нападателната война на Русия в Украйна.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР