Инфлацията от началото на годината /към ноември 2021 г. спрямо

...
Инфлацията от началото на годината /към ноември 2021 г. спрямо
Коментари Харесай

Инфлация 2021-2022: Колко скочиха цените, с колко се обезцениха доходите ни и какво да очакваме през новата година?

Инфлацията от началото на годината /към ноември 2021 година по отношение на ноември 2020 г./ е 7,3%. Това демонстрират данните за показателят на потребителските цени.

Друг индикатор - Хармонизираният показател на потребителските цени - демонстрира, че инфлацията от началото на годината (ноември 2021 година по отношение на декември 2020 г.) е 5.7%, а годишната инфлация за ноември 2021 година по отношение на ноември 2020 година е 6.3% и се планува да се форсира с още няколко пункта до края на 2021 година Това ускоряване отразява предстоящото значително нарастване на разноските за произвеждане на компаниите. Основни фактори за това са мощния напредък на интернационалните цени на някои съществени първични материали в евро, увеличените разноски за труд на единица продукция и повишаването на електрическата енергия.

През ноември 2021 година по отношение на ноември 2020 година цените на стоките и услугите в потребителските групи са се трансформирали, както следва:

- хранителни артикули и безалкохолни питиета - нарастване с 7.2%;

- алкохолни питиета и тютюневи произведения - понижение с 0.9%;

- облекло и обувки - нарастване с 1.8%;

- жилища, вода, електрическа енергия, газ и други горива - нарастване с 10.9%;

- жилищно обзавеждане, домашен уреди и такъми и всекидневно поддържане на дома - нарастване с 3,5%;

- опазване на здравето - нарастване с 0.7%;

- превоз - нарастване с 22.9%;

- известия - понижение с 4.9%;

- развлечения и просвета - нарастване с 10.4%;

- обучение - нарастване с 4.6%;

- заведения за хранене и хотели - нарастване с 5.9%;

- разнородни артикули и услуги - нарастване с 3.1%

Годишната инфлация в България е 6,3%, което е над междинното равнище на Европейския съюз от 5,2%, сочат данни на Евростат . Годишната инфлация в еврозоната се форсира до 4,9% през ноември. Най-нисък е % на годишната инфлация в Малта (2.4%), Португалия (2.6%) и Франция (3.4%).

Според специалисти обаче тези показатели не отразяват действителната инфлация, т.е. какъв брой артикули и услуги можем да купим с дадена сума пари. Един от главните ориентири за повишаването на живота е общият показател на цените на производител, който на вътрешния пазар през октомври 2021 година нараства с 4.5% по отношение на предходния месец и с 25.2% по отношение на октомври 2020 година .

" Тенденцията е инфлацията, която се натрупа в суровинния бранш, да прелива към други браншове. Когато енергетиката нарастне, превозът скача, складирането скача, преносът, транспортът скачат, няма по какъв начин това да не се отрази и в околните месеци ще забележим продължение на тази наклонност и към други пазари. Този развой ще трае, до момента в който не се получат пропорциите, с които сме стартирали. В дълготраен проект е ясно, че тези пропорции се трансформират – през днешния ден телефоните и преносими компютри костват по-малко, само че в къс интервал, когато се получат такива несъответствия, каквито в този момент има с електрическата енергия, удрят директно големи маси от хора. Така, че в този момент би трябвало да се възстановяват равнищата и да се върнат на предстоящите от хората. Това може да стане по два метода – или цените на стоките и услугите, които нарастнаха, внезапно да почнат да падат, или цените в тези браншове, които не ги догониха, да почнат да се усилват. Бих заложил на второто като по-вероятен модел. Дори да има лек спад на някои от цените, той ще е дребен, и всичко останало би трябвало да догони тези стойности с растеж. По същия метод малко по малко хората ще стартират да виждат растеж на заплати и в други браншове ", смята икономистът Георги Стоев. Как да си разбираем статистиката, може ли парите да се обезценят с темпове, които историята ни помни по времето на Жан Виденов, ще станем ли по-богати, в случай че минималната работна заплата скочи? Вижте експертните му отговори:

Стойността на банкнотите в обращение нараства с съвсем 3 милиарда лв. от началото на годината – от 20,4 милиарда лв. през януари до 23,3 милиарда лв. през ноември. Най-голяма е общата стойност на банкнотите по 50 лв. – 10,2 милиарда лв. и 100 лв. – 9,4 милиарда лв..

Огромна роля в инфлационните процеси играят интернационалните цени на съществени борсови артикули.

През третото тримесечие на 2021 година цената на петрола вид „ Брент “ се увеличи доста на годишна база както в долари (със 70.9%), по този начин и в евро (с 69.5%). През септември 2021 година цената на суровия нефт възлезе на 74.6 долара/ барел (63.4 евро/барел). Голямото търсене на суровината през третото тримесечие на 2021 година в резултат на продължаващия развой на възобновяване на световната икономическа интензивност бе от главно значение за нейното повишаване. Спазването на контрактуваните индустриални ограничавания от страните от ОПЕК+ също бе значима причина за значителния напредък на цената на петрола.4 През третото тримесечие на 2021 година спомагателен резултат върху цената на петрола оказа и дефицитът при предлагането на природен газ, което усили търсенето на други енергийни първични материали. Същевременно несигурността, обвързвана с разпространяването на нови разновидности на ковид, оказа прочут тягостен резултат върху петролните цени.

Утвърдените от КЕВР цени на природния газ към септември 2021 година са с 209.0% по-високи по отношение на септември 2020 година

През третото тримесечие на 2021 година цените на природния газ се повишиха доста в световен мащаб и доведоха до повишаването на други енергийни артикули, в това число на електрическата енергия. През септември на европейския пазар5 на природен газ бе регистрирано повишаване на цената с 489.4% в долари на годишна база (486.9% в евро) и тя доближи най-високото в ретроспективен проект средномесечно равнище от 22.8 $ за милион английски термални единици. Наблюдаваното повишаване на ценовите равнища се дължеше на фактори, свързани както с търсенето, по този начин и с предлагането. Неблагоприятните метеорологични условия в Азия и Южна Америка при започване на третото тримесечие, които попречиха производството на сила от различни източници, усилиха търсенето на природен газ в тези райони, което се съпътстваше от ниско равнище на запасите в някои европейски страни и засиленото му търсене заради възобновяване на индустриалното произвеждане в интернационален проект. Същевременно планувани и изключителни ремонтни действия ограничиха предлагането на суровината от страна на Русия, като лимитирани доставки заради изключителни ремонтни действия се следиха и в други страни производителки, като Норвегия и Австралия. През първите две седмици на октомври 2021 година цената на природния газ в Европа продължи да нараства, като се наблюдаваше и засилено търсене от азиатския пазар, което повлия отрицателно върху цените и доставките за европейския пазар.

Цени на съществени метали и храни

През третото тримесечие на 2021 година цените на металите регистрираха 44.8% напредък в долари на годишна база (43.7% в евро), като годишният ритъм на напредък на общия показател за цените на металите се забави доста по отношение на предходното тримесечие. Забавянето в темпа на растежа съответстваше на регистрирания спад на конюнктурните знаци за световното промишлено произвеждане и на продължаващите усложнения в световните вериги за доставки през третото тримесечие на 2021 година По подкомпоненти на показателя на металите през интервала значително се забави годишният напредък на цените на медта и цинка. При цената на медта, която има главно значение за българския експорт, по-бавният ритъм на напредък по отношение на второто тримесечие отразяваше повишаването на индустриалните размери на суровината в световен мащаб, както и упованията на пазарните участници за по-слаб напредък на търсенето.

Осъществените от китайските управляващи продажби на държавни запаси на метали също способстваха за забавянето на годишния напредък на цените както на медта, по този начин и на цинка. Пазарните упования за четвъртото тримесечие на 2021 година и за първото тримесечие на 2022 година са за покачване на цените на металите на годишна база както в долари, по този начин и в евро, като се чака при започване на 2022 година темпът на напредък да се забави е прогнозата на Българска народна банка.

През третото тримесечие на 2021 година общият показател на цените на храните, измерен в долари, регистрира на годишна база 27.3% напредък (26.3% в евро). Всички подкомпоненти на показателя се покачиха, като се изключи ориза. Най-голям позитивен принос за годишния напредък на общия показател на храните имаха цените на соята, кафето и царевицата. При цената на пшеницата, която е с главно значение за българския експорт, беше регистриран забележителен напредък на годишна база през третото тримесечие на 2021 година, както и през предходните две тримесечия на годината.

За покачването на цената способстваха упованията за по-слаба годишна продукция в Съединени американски щати и Русия заради неподходящи метеорологични условия и за засилено търсене на пшеница в международен мащаб за задачите на отглеждането на животни. Към края на тримесечието разликата сред ценовите равнища на пшеницата и царевицата се сви, само че пшеницата остана по-изгодна алтернатива за животновъдни цели.7 Очакванията на пазарните участници за цените на храните през четвъртото тримесечие на 2021 година и първото тримесечие на 2022 година са за напредък на годишна база в долари и в евро, който последователно да забавя темпа си. В резултат на описаната динамичност на интернационалните цени на суровините на годишна база и при допускане за липса на смяна във валутните курсове чакаме прекратяване на позитивните условия на търговия за България през третото тримесечие на 2021 година и първото тримесечие на 2022 година За това ще способства предстоящото покачване на годишна база на цената на петрола, във връзка с който България е чист вносител.

Прогноза на Българска народна банка

Очаква се данните за инфлацията да покажат продължаващо се повишение до края на 2021 година, а по-късно растежът на хармонизирания показател на цените за консуматори да се забави първоначално 2022 година в сходство с упованията за по-слабо повишаване на годишна база на цените на храните и петролните артикули на интернационалните пазари.

Също по този начин обаче ескпертите предвиждат да продължи да се следи устойчива наклонност към по едно и също време покачване на инфлацията при услугите и нехранителните артикули вследствие на планувания напредък на частното ползване и на разноските за труд на единица продукция.

Продължаващото през октомври покачване на пазарната цена на електрическата енергия на „ Българска самостоятелна енергийна борса “ ЕАД, както и утвърденото от КЕВР покачване на цената на природния газ с 36.2% през октомври по отношение на септември 2021 година, ще бъдат други фактори със мощно проинфлационно въздействие, настоящи по линия на разноските за произвеждане на компаниите.

Оценяват се рисковете пред прогнозата за инфлацията като насочени в посока по-силно покачване на цените по отношение на заложеното в умерения сюжет, върху който Българска народна банка прави прогнозите си. Възможно е бъдещото повишаване на цените на електрическата енергия, природния газ и други съществени първични материали да надвиши допусканите стойности.

Формиралата се след юли 2021 година забележителна разлика сред пазарната цена на електрическата енергия за икономически консуматори и контролираната цена за семействата основава опасности за преразглеждане на цените за бита през идващите месеци, което би имало мощен директен резултат за повишение на общата инфлация.

В тази връзка специалистите правят оценка рисковете пред прогнозата за инфлацията като насочени в посока по-силно повишаване на цените. Допълнителен риск за осъществяване на по-висока от плануваната инфлация произтича от вероятността компаниите да подхващат нараствания нa заплатите на чиновниците като индексация по отношение на ускореното повишаване на потребителските цени и да пренесат това нарастване в крайните цени, вследствие на което резултатите от настоящото повишение на инфлацията да бъдат по-продължителни във времето. Запазването на наклонността към повишение на инфлационните упования в стопанската система също е причина за осъществяване на по-висока инфлация.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР