Инфлацията достига вече рекордни нива. Финансовото министерство коригира първоначалната си

...
Инфлацията достига вече рекордни нива. Финансовото министерство коригира първоначалната си
Коментари Харесай

Икономисти: Войната е удобна изтривалка за оправдание на инфлацията


Инфлацията доближава към този момент рекордни равнища. Финансовото министерство поправя първичната си прогноза и към този момент споделиха, че до края на годината тя ще има двуцифрени измерения.

Всичко това пък е в директна връзка и с нашите спестявания. Според националната статистика българите все по постоянно прибягват до своите спестени пари, с цел да претърпяват.

В нашата анкета на btvnovinite.bg попитахме хората: „ Налага ли се да харчите спестяванията си, с цел да се справите със фамилния бюджет? “. 32% от хората, взели участие в анкетата, показват, че към този момент харчат от спестяванията си. 27% споделят, че спестяванията към този момент са свършили, 21% пък към този момент ми се постанова да вземам заеми. 9% е дребен %, само че това са тези хора, които се оправят с месечната заплата, а 10% даже съумяват да икономисват от заплатата си.

Почти невероятно е да опазим спестяванията си, тъй като „ растежът на храните е към 31%, а растежът на приходите е на половината. Оказва се, че едно семейство с едно дете до 14 години и двама работещи ще би трябвало да си добавя бюджета със 115 лева, с цел да се устоя обикновено. Това значи, че не му стигат на едно семейство двете брутни работни заплати “, разяснява икономистът Мика Зайкова в „ Тази заран “.

„ Инфлацията доста наподобява на температурата. Тя е симптом, че нещо се случва недобре, има дисбаланс, който е отрицателен. Така е и с инфлацията. Тя е разследване, а не причина. Въпросът е какви ограничения се взимат. Войната е доста комфортна бърсалка, ускоряваща се инфлация има в Европа от 2-3 години. В Азия и Америка няма наранени стопански системи от войната”, изясни икономистът и финансист Любомир Дацов.

Според него сбърканата парична политика, трупането не задължения и увеличението не разноските са предпоставките, довели до повишение на инфлацията.

„ Инфлацията е чувство. Човешкото държание и някои политически решения водят до по-висока инфлация “, означи Дацов.

„ Не може в година, когато нямаш напредък да планираш такива дефицити. От позиция на бюджет е най-добре нищо да не се прави в момента”, приключи икономистът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР