Инфлация и недостиг на чипове оскъпяват електромобилите, вкл. Ford Mustang

...
Коментари Харесай

Средната цена на електромобилите надвиши $60 000 в САЩ


Инфлация и дефицит на чипове оскъпяват електрическите автомобили, включително Ford Mustang Mach-E
(снимка: CC0 Public Domain)

Бензинът, който нарастна до рекордни равнища, не беше единственият удар за автомобилния пазар в Съединени американски щати. Поради инфлацията, производителите трябваше да покачат цените на електрическите автомобили.

Средната цена на електрическа кола в Съединени американски щати през май е била над 60 000 $ и това надалеч не е краят, сочи разбор на Блумбърг. Tesla, водачът на американския пазар, увеличи цените на своите електрически автомобили с 2000 до 6000 $, Rivian оскъпи колите си с до 20%, нарастна също и търсеният Ford Mustang Mach-E.

Според анализатори от Edmunds, междинната цена на електрическа кола през май е достигнала $60 984 – за съпоставяне, междинната цена на автомобил (включително модели с ДВГ) в Съединени американски щати е $46 634. Резултатът е получен без да се взема поради моделната гама на Tesla, която не е предоставила данни за изследването.

Първата причина за повишаването на електрическите транспортни средства в Съединени американски щати е огромното търсене на фона на ниско предложение. Дори след нарастването на цените през март търсенето на Rivian продължи да нараства. Оттогава компанията е получила 10 000 нови поръчки на междинна продажна цена от $93 000.

Финансовият шеф на Ford Джон Лоулър съобщи, че нарастването на цените на електрическите транспортни средства е породено освен от огромното търсене, само че и от високите разноски за първични материали – за компанията тази година те ще възлизат на $4 милиарда
още по темата
По думите на Лоулър, облагата на Ford от електрически транспортни средства е минимална: производството на един Mustang Mach-E коства 25 000 $ повече от производството на междинния като размер кросоувър Edge.

Недостигът на чипове за автомобилната промишленост остава настоящ, а те са най-необходими точно за електрическите автомобили. Главният изпълнителен шеф на Tesla Илон Мъск се обърна към чиновниците тази седмица, като означи, че миналото тримесечие е било извънредно мъчно, макар че компанията съумя да достави рекордните 310 048 автомобила.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР