Инфекциите от някои устойчиви на антибиотици патогени, известни като супербактерии,

...
Инфекциите от някои устойчиви на антибиотици патогени, известни като супербактерии,
Коментари Харесай

ECDC: Над два пъти са се увеличили инфекциите със супербактерии в Европа след пандемията

Инфекциите от някои устойчиви на антибиотици патогени, известни като супербактерии, са се нараснали повече от два пъти в здравните заведения в Европа, заяви Европейския център за надзор на болесттите (ECDC). От там разгласиха отчет, който дава спомагателни доказателства за въздействието на Коронавирус пандемията върху този развой.

В него се показва, че докладваните случаи на два мощно резистентни към медикаменти патогена са се нараснали през 2020 година – първата година от пандемията, след което внезапно са скочили още веднъж през 2021 година

Ръстът се дължи на огнища в интензивните отделения на лечебните заведения в страните от Европейския съюз, в които инфекциите, устойчиви на антимикробни средства, към този момент са необятно публикувани, разяснява специалистът от ECDC Доминик Моне пред публицисти на конференция.

Данните сочат, че през предходната година в Европа докладваните случаи на зараза с Acinetobacter са се нараснали повече от два пъти спрямо годишния брой преди пандемията.

Инфекциите с друга бактерия, Klebsiella pneumoniae, която е резистентна към антибиотици, прилагани при изключително тежки случаи, са скочили с 31% през 2020 година и с 20% през 2021 година

Някои учени свързват повишаването на добитите в болница инфекции със супербактерии по време на пандемията с по-честото определяне на антибиотици за лекуване на Коронавирус или на бактериални инфекции по време на дълги болнични престои.

Според Моне това е най-правдоподобната догадка, само че цялостен разбор към момента липсва. Данните демонстрират понижаване на случаите на някои други постоянно срещани супербактерии в европейските лечебни заведения. ECDC счита, че това е по този начин, тъй като рецесията с Коронавирус стана причина за отсрочване на хирургичните интервенции.

Европейският отчет демонстрира сходство с една наклонност, установена през предходната година в Съединени американски щати. Официалните данни оттогава демонстрират, че смъртните случаи в Съединени американски щати от резистентни към антимикробни медикаменти инфекции са скочили с 15% през 2020 година

Лекарствената устойчивост се развива посредством корист или несъразмерна приложимост на антибиотици и терзанията по тази тематика не са нови, напомнят специалисти. Те назовават инфекциите със супербактерии, в това число гъбични патогени, „ тиха пандемия “, която предизвиква повече от 1 милион смъртни случая годишно, само че не притегля вниманието като съпътстващ фокус или като сфера, в която е належащо финансиране за проучвания.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР