Индийското правителство обмисля предложението на Москва за преминаване към руската

...
Индийското правителство обмисля предложението на Москва за преминаване към руската
Коментари Харесай

Русия дава SWIFT ритник на щатския долар: Москва и Ню Делхи обсъждат алтернативни плащания в рупии и рубли

Индийското държавно управление обмисля предлагането на Москва за прекосяване към съветската платежна система, която разрешава директни преводи сред рупии и рубли в двустранната търговия.

Очаква се механизмът, създаден от съветската централна банка, да подтиква търговията сред двете страни, като избегне деноминираната в долари търговия, и да разреши на третия по величина консуматор на нефт в света да продължи да купува от Русия, заобикаляйки западните наказания.

Схемата включва заплащания в рупии и рубли посредством съветската система за известия SPFS. Окончателното решение се чака да бъде взето след двудневното посещаване на съветския външен министър Сергей Лавров в Индия, настояват неназовани лица, осведомени с въпроса, представени от Bloomberg.

 

Посещението на Лавров в Индия е планувано за четвъртък, а съгласно известията представители на съветската централна банка ще посетят страната през идната седмица, с цел да обсъдят детайлностите.

Според източници на Bloomberg Резервната банка на Индия постоянно се среща с ръководители на банковата система на страната, с цел да обсъдят въпроси като експозицията към Русия и рисковете от последните наказания.

 

 Очаква се съглашението да разреши на индийските експортьори да продължат да вършат бизнес с Русия макар последните наказания, които не разрешават потреблението на системата за междубанкови известия SWIFT. Това ще разреши на Индия да продължи да купува съветски нефт, оръжия и други артикули.

Според предлагането рублите ще се подават в индийска банка и ще се обръщат в рупии, като същата система ще работи и в противоположна посока. Русия също по този начин желае Индия да свърже своя обединен интерфейс за заплащания със своята система за заплащания MIR за безпроблемно потребление на карти, издадени от банките на двете страни, откакто Visa и Mastercard преустановиха активността си в Русия.

 

Миналата година Индия е изнесла за Русия артикули на стойност 3,3 милиарда $, най-вече фармацевтични артикули, чай и кафе, и е внесла съветски артикули на стойност 6,9 милиарда $, в това число оръжия и отбранителни артикули, минерални запаси, торове, метали, диаманти и други скъпоценни камъни.

Шестата по величина стопанска система в света също внася съветски нефт, като главната рафинерия в страната - Indian Oil Corp - усили покупките през последния месец.

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР