Индийският метрополис Делхи, който включва и Ню Делхи, бе признат

...
Индийският метрополис Делхи, който включва и Ню Делхи, бе признат
Коментари Харесай

Делхи оглави класация за столиците с най-мръсен въздух

Индийският метрополис Делхи, който включва и Ню Делхи, бе приет за най-замърсената столица в света, а градът с най-мръсен въздух е индийският Бегусарай. Това се показва в проучването за качеството на въздуха в света за 2023 година, направено от швейцарската организация IQAir.

" Нивата на фини прахови частици в Делхи са се влошили от 89,1 микрограма на пространствен метър през 2022 година до 92,7 микрограма на пространствен метър през 2023 година ", цитира осведомителната агенция  Press Trust of India  извадки от изследването. Така концентрацията на фини прахови частици, които могат да обхванат надълбоко в дихателната система и да причинят здравословни проблеми (PM2,5), в градския въздух доста надвишава безвредната граница от 60 микрограма на пространствен метър.

Проучването отбелязва, че от 2018 година индийската столица е класирана като най-замърсената столица в света четири пъти.

В същото време индийският Бегусарай в щата Бихар е приет за най-замърсената агломерация в света (град с предградия). Той записва междинна централизация на PM2,5 от 118,9 микрограма на пространствен метър. Отбелязва се, че качеството на въздуха в града в последно време внезапно се е влошило - Бегусарай даже не се появи в класацията за 2022 година.

Индия също остава измежду страните с най-мръсен въздух. Според създателите на проучването със междинна годишна централизация на PM2,5 от 54,4 микрограма на пространствен метър тя е на трето място за най-лошо качество на въздуха от 134 страни през 2023 година, след Бангладеш (79,9 микрограма на пространствен метър) и Пакистан (73,7 микрограма на пространствен метър).
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР