Индийски пазач уби колега и трима пътници във влака, след което приветства Моди

...
Индийски охранител на железопътната линия е арестуван, след като се
Коментари Харесай

Индийски охранител на железопътната линия е арестуван, след като се твърди, че е застрелял колега и трима пътници във влак.

Заподозреният беше идентифициран от полицията като полицай от Сили за железопътна защита (RPF) Четан Сингх, 33, който приветства премиера Нарендра Моди и Йоги Адитянат, главен министър на най-населения щат в Индия, Утар Прадеш, след стрелбата на борда на Супербърз експресен влак Jaipur-Mumbai Central рано в понеделник.

В един от видеоклиповете, широко споделяни в платформата за социални медии X, известна преди като Twitter, Сингх се вижда да стои до напоено с кръв тяло с пушката си в едната ръка.

„Ако искате да живеете и гласувате в Хиндустан [Индия], казвам ви, това са само Моди и Йоги“, беше чуто да казва той в един от видеоклиповете, проверени от Ал Джазира.

Видеоклипове, публикувани от индийските информационни агенции ANI и PTI, показват окървавени легла и счупени прозорци в части от влака.

Сингх е обвинен, че е застрелял помощник-инспектора на RPF (ASI) Тика Рам Мийна и трима пътници, двама от които са идентифицирани като мюсюлмани, в движещия се влак близо до град Палгар в югозападния щат Махаращра около 5 сутринта (23: 30 GMT в неделя), на два часа път от Мумбай.


Твърди се, че Сингх е изстрелял 12 патрона от служебната си пушка, за да убие 57-годишния си колега и пътник. Твърди се, че по-късно Сингх е убил други двама пътници в два отделни вагона, според съобщения в индийските медии.

Две от жертвите са идентифицирани като Абдул Кадар, 64, и Асгар Абас Али, 48, продавач на гривни, според уебсайта indianexpress.com. Третата жертва все още не е идентифицирана.

„Получихме информация в 6 часа сутринта, че полицай на RPF, който е бил на ескорт, е открил стрелба и са били простреляни четирима души, единият от които е бил ASI“, каза мениджърът на дивизионната железница Нирадж Верма пред репортери в Мумбай.

Сингх е бил замесен в спор с Мийна, след което Сингх е открил огън по негов старши колега, използвайки собствената си служебна пушка, съобщи Indian Express.

Железопътен служител по-късно отрече доклада и каза, че Сингх „не се е чувствал добре и следователно е загубил спокойствието си“.

„Имаше къс фитил. Беше доста разгорещен. Нямаше кавга. Той просто изгуби нервите си и застреля старшия си, след което стреля по всеки, който види“, каза генералният инспектор на RPF (Западната железница) Правин Синха, цитиран от ANI.

След стрелбата Сингх, който е родом от Хатрас в щата Утар Прадеш, слезе от влака на гара Боривали в Мумбай, където беше задържан от местната полиция.

Комисарят на правителствената железопътна полиция Равиндра Шив каза, че мотивът зад стрелбата все още не е ясен, тъй като тече разследване.

„Genie of hate is out“

Смъртоносната стрелба беше осъдена в социалните медии с високопоставен лидер от опозиционната партия Индийски национален конгрес Джайрам Рамеш, който я нарече „хладнокръвно убийство“.

„Джинът на омразата вече е извън бутилката и ще са необходими много колективни усилия, за да бъде върнат обратно“, каза Рамеш в туит.

Той обвини за „омраза и насилие“ управляващата Бхаратия Джаната партия (BJP) на Моди и каза, че нейните висши лидери са „съучастници в нанасянето на щети на социалната тъкан на Индия“.

Асадудин Овайси, мюсюлмански член на парламента и лидер на партията All India Majlis-e-Ittehad-ul-Muslimeen (AIMIM), която се застъпва за правата на мюсюлманите и други маргинализирани групи, нарече това „терористична атака, която конкретно целеви мюсюлмани”.

Законодател от BJP от Махаращра призова за задълбочено разследване. Маниша Чаудхари каза, че „трябва да се проведе разследване, за да се установи точната причина зад инцидента“, съобщи Indian Express.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР