Индексацията на вече сключени строителни контракти да се индексират задължително

...
Индексацията на вече сключени строителни контракти да се индексират задължително
Коментари Харесай

КСБ настоява за задължителна индексация при непредвидена инфлация над 3%

Индексацията на към този момент подписани строителни договори да се индексират наложително при „ непредвидена “ средногодишна инфлация в размер над 3 на 100, когато за задачата има особено призната методика на Министерски съвет. За това упорстват от Камарата на строителите в България (КСБ) посредством мнение по отношение на промените на Закона за публичните поръчки (ЗОП), чиито промени сега са на публично разискване.

Според КСБ постоянно, когато Министерски съвет е одобрила методика би трябвало да се одобряват промени в цената на контрактите. Опасенията са, че този текст може да докара до това актуалната методика да бъде анулирана и след това да не бъде призната нова. 

От мнението на КСБ е видно, че съгласно сектора актуализацията би трябвало да обгръща и остарели контракти – с към този момент завършили действия или в развой на осъществяване.

Припомняме, че макар признатата от последното служебно държавно управление методика за индексация преди повече от година, огромна част от договорите за строителство, предоставено от страната и общините, в това число по европейски планове, към момента не са индексирани. А това затруднява осъществяването им.

Причината за казуса е неналичието на задоволително заложени средства както в бюджета на оперативните стратегии, по този начин и в държавния бюджет, с цел да бъде покрито оскъпяването.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР