Имунологично изследване, ръководено от Медицинското училище в Харвард, разглежда по-внимателно

...
Имунологично изследване, ръководено от Медицинското училище в Харвард, разглежда по-внимателно
Коментари Харесай

Специфичната генна експресия в подмножеството на В-клетките възпрепятства антитуморното активиране на Т-клетките

Имунологично проучване, ръководено от Медицинското учебно заведение в Харвард, преглежда по-внимателно ролята на В-клетките в битката с рака. В публикацията " В-клетъчно характерни контролни молекули, които контролират противотуморния имунитет ", оповестена в Nature, екипът разпознава сериозна контролна точка, обвързвана с активирането на В-клетките, и по какъв начин заобикалянето ѝ може да отключи капацитета на Т-клетките.

Изследователите изследват разнообразни видове В-клетки по време на растежа на меланома и следят равнищата на генна експресия. Те откриват, че изчерпването им доста ускорява растежа на меланомния израстък.

Идентифицирана е подгрупа от В-клетки, която характерно се уголемява в дрениращия лимфен възел при мишки с израстък. Тази разширяваща се подгрупа В-клетки експресира молекулата на клетъчната повърхнина TIM-1, кодирана от гена Havcr1. Подмножеството също по този начин експресира ко-инхибиторни молекули като PD-1, TIM-3, TIGIT и LAG-3.

Условното заличаване на ко-инхибиторните молекули на В-клетките оказва дребен (или никакъв) резултат върху туморната тежест. Селективното заличаване на Havcr1 в В-клетките обаче доста потиска туморния напредък.

При загубата на Havcr1 при лабораторни мишки съпътстващата липса на TIM-1 води до нараснало активиране на В-клетките и показване на антигени, което води до разширение на туморно-специфичната интензивност на Т-клетките.

Прилагането на налично в комерсиалната мрежа високоафинитетно анти-TIM-1 антитяло също инхибира туморния напредък. Премахването на гена Havcr1 от Т-клетките не е имало резултат, което демонстрира, че резултатът е подвластен от В-клетките.

Специфичните механизми, свързани с туморите от В-клетките, са едва проучени спрямо тези от Т-клетките. По-общо казано, става въпрос за взаимни старания посредством каскада от вътреклетъчни сигнали за реализиране на ефикасен имунен отговор против патогени. В рамките на тази система има сигнали, които по едно и също време предизвикват и контролират дейностите по имунния отговор.

Тази характерна експресия на TIM-1 от В-клетъчната подгрупа може да действа като здравословен регулаторен надзор върху активирането на Т-клетките, потискайки несъразмерния отговор на имунната система. Въпросната здравословна функционалност може да не е обвързвана с растежа на тумора, което я слага в несъгласие със способността на имунната система да предприеме по-активна офанзива против туморните кафези.

Данните от това изследване демонстрират, че TIM-1 може да ограничи причинно-следствено активирането на В-клетките, представянето на антигени и активирането на Т-клетките.

Манипулирането или потискането на експресиращите TIM-1 В-клетки може да има лечебно преимущество, като разреши на имунната система да потисне растежа на тумора.

Изследването е оповестено в Nature.

Източник: Medical Xpress

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР