Имунната система е една от най-сложните системи в човешкото тяло.

...
Имунната система е една от най-сложните системи в човешкото тяло.
Коментари Харесай

Слънце, въздух и вода: Как всъщност работи нашата имунна система?

Имунната система е една от най-сложните системи в човешкото тяло. Неслучайно към момента не е измислено чудодейно средство, което да може мигновено да укрепи имунната система. Но ето и положителната вест: когато става въпрос за личните защитни сили на тялото, ежедневните ни привички в действителност могат да създадат чудеса.

Какво е имунитет?

Това е биологична система, която защищава тялото ни от инфекции. Обикновено работата на имунната система отразява общото здравословно положение на човек: колкото повече мощ и сила има, толкоз по-добро е положението му, толкоз по-активна е естествената отбрана. Ако по някаква причина защитните сили са понижени, тогава тялото престава да се съпротивлява на вируси и бактерии, заради което човек може да се разболява по-често. Затова укрепването на имунната система е доста значимо, само че още по-важно е да се прави вярно.

Какво отслабва имунната система?

Нека бъдем почтени: преди всичко, ние сами отслабваме имунитета си. Или по-скоро неприятните ни привички: недохранване, липса на сън, продължителен стрес, затънал метод на живот, тютюнопушене и алкохол. Ако прибавим към това мръсния въздух в огромните градове. Какво да върша?

Как в действителност да подсилим имунната система?

Може да се изненадате, само че от вас не се изисква нищо изключително. Правилната работа на имунитета е казусът, когато не е належащо да правите подвизи. Достатъчни са дребни, само че рационални стъпки, които предприемате всеки ден.

Здравословна храна

Какво значи? На първо място, това хранене би трябвало да бъде уравновесено, т.е. да съдържа всички съществени групи храни. Протеините би трябвало да съставляват 30% от диетата, въглехидратите - 60%, мазнините - 10%. Зеленчуците и плодовете, зърнените храни, млечните артикули, домашните птици, рибата, месото и яйцата са еднообразно значими, тъй като ви разрешават да осигурите изцяло на тялото хранителни субстанции. Да не забравяме, че витамините и минералите се усвояват най-лесно от храната, а изобщо не от хапчетата или питателните добавки.

Ходене

Много хора имат вяра, че ходенето на фитнес два пъти седмично е деен метод на живот. Всъщност не е по този начин. Експертите нормално поучават най-малко 30 минути физическа интензивност всеки ден. Може да е една подготовка – да вземем за пример разпъване заран и вървене вечер. Но също по този начин е значимо да поддържате интензивност през целия ден. Вървете една спирка, изкачете се по стълбите до третия етаж. Ако имате заседнала работа, тогава би трябвало да вършиме отмора на всеки час, за 5-10 минути, с цел да станете и да се разтегнете.
Ето кои растения са най-подходящи за подсилване на имунната ни система
В забързаното всекидневие като нашето е от огромно значение да обръщаме огромно внимание на здравето си, с цел да се опазим от заобикалящите н...
Прочети повече
Работите под стрес

От една страна, стресът е естествена реакция на тялото към външни тласъци. Когато човек се сблъска с външна опасност, хормонът на напрежението кортизол се освобождава в кръвта, и дава командата „ бий се или бягай “. В рискова обстановка такава реакция може да е единствената вярна, само че когато стане хронична, тя последователно подкопава имунната система и отбраната отслабва. Какво да върша? Работете умишлено върху прочувственото си положение: пробвайте се да се отървете от главните източници на стрес, а в случай че това не е допустимо, овладейте техники за релаксация – медитация, дихателни практики, йога. Спортът може да бъде добър излаз от отрицателните страсти. И още един значим съвет: всеки ден намирайте най-малко малко време за нещо, което ви носи наслаждение. Хобита, четене, забавни филми, музика, срещи с другари - всичко това е освен прелестно, само че и потребно за имунитета. Не забравяйте!

Наспи се

Този съвет е тясно обвързван с предходния: стресът може да понижи качеството на съня. И в случай че човек не спи постоянно, имунната система последователно понижава интензивността си. Имаме потребност от 7-8 часа непрестанен сън дневно. За да спите крепко, би трябвало да спазвате няколко правила:

·         Прохладно, добре вентилирано място. Оптималната температура за сън е 20-21 градуса.
Храните, които оказват помощ на организма ни да се пребори с инфекциите
В предишното, когато медикаментите не са били толкоз известни и налични, хората са употребявали лечебните свойства на храните, с цел да повли...
Прочети повече
·         Мрак. Дори дребни източници на светлина (като улични лампи или зареждани джаджи) могат да попречат на производството на хормона на съня мелатонин и да нарушат качеството на съня.

·         Не яжте 2-3 часа преди лягане.

·         Не използвайте джаджи 2 часа преди лягане. Сиянието на мониторите също нарушава секрецията на мелатонин.

Бъдете виновни към личното си здраве

Може би главното нещо, което би трябвало да се знае, е, че работата на имунитета значително зависи от избора, който вършим всеки ден.
Най-мощните билки за имунната система
Пълноценното хранене е извънредно значимо, изключително в сезона на настинките и вирусите. За благополучие няколко чудодейни лека също оказват помощ за...
Прочети повече
Япония е един от международните водачи по брой столетници. Факт е, че японците от детството привикват да наблюдават здравето си.

Тази страна е един от международните водачи по брой столетници. Факт е, че японците от детството привикват да наблюдават здравето си.

Първо, те не преяждат и наблюдават тежестта си, а основата на диетата им са зеленчуци, ориз и морски блага.

Второ, те постоянно се подлагат на профилактични прегледи.

На трето място, японците са привикнали да следват напреднали технологии. Биотехнологиите в опазването на здравето ви разрешават да поддържате тялото, с помощта на което човек може да остане деен и да води пълностоен живот до напреднала възраст.

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР