Имунизациите срещу Ковид-19 водели до ръст на сърдечно-съдовите заболявания, твърдят

...
Имунизациите срещу Ковид-19 водели до ръст на сърдечно-съдовите заболявания, твърдят
Коментари Харесай

Говори Роберт Кох. Вредят ли ваксините на сърцето

Имунизациите против Ковид-19 водели до растеж на сърдечно-съдовите болести, настояват антиваксъри в обществените мрежи. Експертите обаче са единомислещи: такава връзка няма.

Данните на Института „ Роберт Кох " сочат, че от май насам в отделенията за незабавна помощ в лечебните заведения в Германия се следи растеж на сърдечно-съдовите и на неврологичните болести. Интерпретациите на този факт не закъсняха - като да вземем за пример от страна на депутата от „ Алтернатива за Германия " Мартин Зихерт, който го свърза с началото на всеобщите имунизации от пролетта на тази година. „ Случайно ли е това? ", попита той не и без доза подстрекателство.

Сходни отзиви бяха изразени в обществените мрежи и от други групи последователи на тайните теории и от антиваксъри.

Към цифрите обаче би трябвало да се подхожда доста деликатно. Най-напред е значимо да се има поради, че системата за регистрация на случаите още е в развой на създаване и единствено от осем до 10 от общо над хиляда незабавни отделения в Германия дават постоянно данни на Института „ Роберт Кох ".

Оттам следва, че и една смяна в една-две клиники при избрани условия може да докара до непропорционална смяна в цялостната статистика, която да не дава отговор на действителността в народен мащаб.

По този мотив от Института „ Роберт Кох " декларират, че растежът на откритите кардиологични и неврологични болести, който се следи от края на април, се дължи и на това, че в едно незабавно поделение от април са почнали да класифицират и тези случаи.

Освен това в незабавните отделения „ не се слагат диагнози ", а аргументите за здравословните проблеми са „ релативно неточни ". Така да вземем за пример - и контузиите на главата, получени след рухване или вследствие на принуждение, се числят към неврологичните случаи.

Нищо не свидетелства за това, че увеличените случаи на сърдечно-съдови и неврологични болести в незабавните отделения имат връзка с имунизациите. Кардиологът Щефан Балдус от Университетската клиника в Кьолн показва, че според изследвания в Израел 69 % от случаите на мио- и перикардит, свързани с втората имунизация, са били открити извънредно при млади мъже.

„ Младите бяха ваксинирани по-късно ", споделя още Балдус. А в Германия в края на април 2021 година множеството хора въобще не са имали втора доза - тя е била сложена единствено на 6,5 милиона души. Ако този дребен брой хора е причина за растежа на кардиологичните болести, то оттова нататък цифрите просто би трябвало да експлодират. Което обаче не се случва, написа Факти.бг..
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР