Имперското минало на Русия тегне над Москва. Стените и кулите

...
Имперското минало на Русия тегне над Москва. Стените и кулите
Коментари Харесай

18 месеца на война: Чиновниците в Кремъл са депресирани, а обикновените московчани не се замислят за Украйна

Имперското минало на Русия тегне над Москва. Стените и кулите на Кремъл карат посетителите да се усещат като дребни петънца на Червения площад.

„ На пет благи разстояние изпитвам сходно възприятие, когато отида в Victory Park. Това е раздължен комплекс от музеи и мемориали, издигнати в чест на успеха на Съветския съюз над нацистка Германия “, написа Уил Вернон в коментар за BBC.  „ Централната част – солиден квадрат с обелиск висок 141,8 м- 10 см за всеки ден от Великата отечествена война, както препоръките нарекоха присъединяване си във Втората международна война след нацистката инвазия. “

Там, в Националният ден на съветското знаме, на площада се разпъва голям трибагреник – сякаш най-големият в страната.

Обградено от твърди редици съветски бойци, знамето се развива, до момента в който боен оркестър свири патриотична музика. Директорът на музея изнася тирада, като акцентира, че сходни мотиви „ сплотяват нашия народ “.

„ Кремъл по-активно предизвиква патриотични събития като тези след пълномащабното навлизане в Украйна “, написа Вернон за BBC.

В самия музей има галерия, отдадена на „ героите “ от „ специфичната военна интервенция “. Информационни табели съпоставят съветските войски, воюващи в Украйна, със руските бойци през Втората международна война.

Пред коренспондентът на BBC прокремълският блогър и академични учител Андрей Афанасиев Патриотизмът споделя, че по-голям по време на война и че това, което той назовава „ войната на Запада против Русия “, е предиздвикало руснаците да осъзнаят, че са сами.

„ Можеш да разчиташ единствено на себе си, на страната си и на армията си. Определено патриотизмът е по-висок от преди. Войната ни активизира и сплотява “, споделя той.

Вернон пита Андрей дали счита, че войната върви зле за Русия.

„ Не бих споделил по този начин “, дава отговор той. „ Вярвам в триумфа на Русия. Ние сме подготвени за победа. “

По съветската държавна телевизия също се приказва за „ триумфи “ и „ прогрес “, само че действителността е друга.

„ Руските военни схващат, че са в сериозна обстановка. Те са изгубили територия… моралът въобще не е доста висок “, споделя пред BBC съветски боен анализатор, който желае да остане неизвестен заради опасения от последици. „ Те не са готови за модерна война. Загубите са огромни. “

Казва ли се на президента истината за действителната обстановка на бойното поле, запитвам коренспондентът на BBC?

„ Разбира се, че не “, споделя той. „ Лъжата се случва по цялата командна верига. С повишаването на информацията тя става все по-изкривена. “

Анализаторът твйрди, че съветските офицери в Украйна, изправени пред контранастъплението на Киев, са „ нервни “, тъй като „ просто се държат “.

Не единствено съветските военни са разтревожени. Цялостното чувство, което получавам в Москва, е като общо положение на раздразнителност. И има доста мотиви за терзание.

През юни Евгений Пригожин подвигна протест и потегли към столицата. Лидерът на наемническата група „ Вагнер “ по-късно беше погубен при мистериозна самолетна злополука, което докара до обвинявания за интервенция на Кремъл.

„ По-рано този месец цената на рублата се срина. Добавете към това офанзивите с дронове против Москва, които се трансфораха в съвсем ежедневие “, написа Вернон.

Докато руснаците наподобява не се тревожат за тези събития поотделно, като цяло мнозина признават, че са загрижени за сегашното, както и че се опасяват за бъдещето

Сцената в парк Горки – московската версия на лондонския Хайд парк – е идилична, със фамилии, които се разхождат по насипа и карат ролери. Точно против него обаче е внушителната сива постройка на съветското министерство на защитата, на върха на която е ситуирана противовъздушна система.

Това е изумителен контрастност: ракетна система земя-въздух до съвършения парк.

„ Системата за противовъздушна защита не ме тормози “, споделя Святослав. „ Нека слагат нуклеарна ракета там, в случай че ще се усещат по-добре от това. Одобрявам това, което се случва, би трябвало да анексираме цяла Украйна. “

Една жена, Ирина, споделя, че тя също не е доста обезпокоена от съществуването на ракети в центъра на съветската столица.

„ Настроението ми е устойчиво, душeвността ми към този момент се приспособява. Пикът на терзанието ми мина. Но се надявам всичко да се реши по добър метод. “

Малко московчани носят облекла със знаци, подкрепящи войната – даже когато не се пекат на слънце
Павел е на разходка със брачната половинка си Олга. Те не са съгласни по отношение на войната в Украйна: Олга поддържа Кремъл и има вяра, че Украйна е отговорна, до момента в който брачният партньор й споделя, че Русия е отговорна.

„ Притеснявам се за безпилотните самолети, които падат върху Москва “, признава Павел. „ Но взехме решение, че няма да приказваме за политика – с цел да не се караме и да се предизвикваме “.

Много хора наподобява не са склонни да се стопират и да се замислят над това, което се случва в градовете в Украйна – по-малко от един ден път с кола.

Има малко индикации за „ военна тресчица “ измежду московчани, макар казаното от Андрей Афанасиев

Много малко хора вървят по улиците в облекла, изобразяващи буквата Z или други знаци на войната на Русия. Сред множеството има равнодушие, примирие или добродушно приемане.

Това въодушевление доминира и измежду доста от тези в коридорите на властта, съгласно източник, непосредствен до Кремъл, който приказва с BBC при изискване за анонимност.

„ Чиновниците в президентската администрация са или репресирани, или депресирани. Те са работили там толкоз години, че не знаят нищо друго. Те са песимисти за бъдещето, само че просто се пускат по течението. Няма различен избор “, споделя източникът.

Казва, че хората се опасяват да приказват:

„ Няма съпротива на Путин в Кремъл “.

Сега страхът е надълбоко в Москва. В дребна стая, скрита на върха на търговски център, се организира среща на опозиционни деятели. Те са подредили маса с бисквити, питиета и закуски.

Водещ на срещата е Юлия Галямина, локален политик, която е една от дребната шепа опозиционери, които не са били хвърлени в пандиза или принудени да избягат от Русия.

„ Всяка седмица някой различен е задържан “, въздъхва тя. „ Винаги съм подготвен да почукам на вратата. Чувствам се самичък, само че мисля, че действам вярно. Моят народ би трябвало да има политици в страната си. “

Някои от деятелите не желаят да назоват същинските си имена.

„ Аз съм антивоенен деятел, който просто има шанс, че към момента не е в пандиза “, споделя още една от тях, също на име Юлия.

Тя напуща университета, откакто няколко преподаватели показаха поддръжка за военната интервенция на Кремъл. Вернон я пита какво обръщение има за хората на Запад, които считат, че всички руснаци поддържат войната.

„ Искам да кажа, че тук има доста антивоенни хора и антивоенни активисти… човечеството по този начин или другояче ще победи. Ние се борим тук и ще дадем всичко от себе си. “

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР