Имотът на Беловодски път с площ от 7.932 дка, е

...
Имотът на Беловодски път с площ от 7.932 дка, е
Коментари Харесай

10 декара хаос в парк "Витоша"

Имотът на Беловодски път с повърхност от 7.932 дка, е един от двата парцела, които министър Нено Димов ту вади от парка " Витоша ", ту ги връща

© Капитал Още по тематиката
Екоминистърът е отдръпнал заповедта си за изключване на парцели от парк " Витоша "

Въпреки че за изваждането на 10 дка частни земи има две решения на Върховен административен съд, Нено Димов е решил да го спре, до осъществяване на нова инспекция
16 яну 2018
Кирил Русев: Неработещите уреди на Витоша са рискови за живота

Дългогодишният планински избавител пред " Капитал "
15 яну 2018
Капан, заложен от страната

Държавата и общината залагат бомбата Витоша с отчуждаването на оборудванията
12 яну 2018
Три сюжета за бъдещето на Витоша

Отварянето на планината за хората може да стане по разнообразни способи и с друг резултат, като във всички водеща роля има Столична община
12 яну 2018
Витоша: Затворената планина

Ако Столична община в действителност желае да отбрани ползите на жителите, пътят е елементарен
12 яну 2018 Парк " Витоша " е основан през 1934 година с разпореждане на министъра на националното стопанство. Тогава паркът е бил единствено 6410 хектара, само че след многогодишно разширение през днешния ден площта му към този момент е общо 27 079.1 ха, от които 11 500 ха са на територията на Столична община. От началото на януари опитът на министър Нено Димов да извади от тези хиляди хектари 10 декара подвигна доста звук. Димов отдръпна заповедта в цялостен прорез със закона и продължи гордата традиция на Министерство на околната среда и водите да основава безпорядък.

Два парцела, 14 години

Става въпрос за два противоречиви парцела в подножието на планината. По-големият, с повърхност от 7.932 дка, е в региона на Беловодски път и съгласно уеб страницата " Биволъ " принадлежи на певицата Белослава, получен като подаяние от татко й Борислав Стоянов през 2005 година Той самият го е получил по реставрация – възобновяване на земеделска земя от поземлената комисия, излиза наяве от правосъдното решение. По-малкият - с повърхност 2.458 дка, е в региона на Киноцентъра, негов притежател, отново съгласно " Биволъ ", е финансист.

Драмата по изваждането на двата парцела от парка " Витоша " тече от 2003 година, а от самото начало Министерство на околната среда и водите прави всичко допустимо това да не се случи. Административната процедура тече отвън всевъзможни рационални периоди - 10 години, и чак през януари 2013 година министърът (тогава е Нона Караджова) отхвърля да извади парцелите, базирайки се, колкото и неуместно да звучи, на " процедурни съображения ". Отказът й е обжалван, само че още същата година тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) го удостоверява. Петчленен състав обаче анулира това решение и връща делото за решение от различен състав и с напътствие да се произнесе откакто бъде назначена съдебно-биологична и екологична експертиза.

През юли 2016 година новият тричленен състав анулира отхвърли на екоминистъра. В решението с докладчик арбитър Соня Янкулова се прави подробна историческа информация на развиването на парка от 30-те години на предишния век насам. През първите 55 години от съществуването си той е непрестанно разширяван с присъединение на нови и нови терени. През март 1989 година в него са включени цели землища аграрни земи, стопанисвани до тогава от Административнопроцесуален кодекс " Средец ". След това обаче, в интервала на прехода, стартира противоположният развой – редица парцели, намиращи се в парка, биват реституирани като аграрни земи от поземлените комисии. И въпреки че са в предпазена територия, техните притежатели търсят способи да ги оползотворят. Междувременно територията на Витоша влиза и в предпазените зони от " Натура 2000 ", в това число и двата парцела, за които иде тирада. Въпреки това, редица терени в граничните региони на парка са вкарани в регулация, позволено е жилищно застрояване и то е почнало.

Тъй като София е земята на чудесата, няма пояснение по какъв начин предпазени земи са реституирани и влезнали в регулация. Съдът даже е открил, че единият от тези парцели (този на Белослава) е урбанизирана територия още през 1959 година

Експертизата, назначена от съда, сочи, че и двата парцела не съответстват с профила на предпазени терени: " Имотът не дава отговор на характерността на предпазена територия, защото съставлява деградирал откъс, без характерен растителен видов състав и конструкция, с съществуване на екзоти (растения от чуждоземен генезис, които не са присъщи за локалната флора) и инвазивни типове, функционално и пространствено откъснат от територията на парка чрез урбанизирана територия – 20 м необятно шосе. Имотът не е продължение на естествена екосистема. В него има насипна маса за подсилване на шосето и голям брой твърди битови боклуци. " Качеството на екосистемите в един парцел е единственият претекст за включването му в предпазена територия, сочи съдът.

Петчленният състав удостоверява това решение през април 2017 година и връща преписката на министъра, с цел да се произнесе още веднъж в шестмесечен период, като се съобрази със наложителните инструкции по използването на закона.

Заповядвам. Оттеглям.
Опитът на министър Нено Димов да извади 10 декара от парка " Витоша " подвигна доста звук. Той отдръпна заповедта в цялостен прорез със закона и продължи гордата традиция на Министерство на околната среда и водите да основава безпорядък.

Фотограф: Николай Дойчинов
Това е и основанието за министър Димов през ноември да издаде заповед за изваждане на парцелите от парка. Обнародването на заповедта му на 2 януари, дни след митингите за Пирин, провокира обаче мощно неодобрение, а екоорганизация я апелира с аргумента, че макар решението на съда министърът е задължен отначало да извърши инспекция дали въпросните парцели са предпазени територии. Няколко дни по-късно министър Димов прояви необикновена примирителност и отдръпна заповедта си до осъществяване на нова инспекция. Според адвокати сходен ход на министъра няма опора в закона и съставлява несъблюдение на правосъдно решение. От нова инспекция няма потребност, считат те, тъй като съдът е направил експертиза и е указал на министъра да се съобрази с нея.

Нещо повече - отдръпването е процедурно неприемливо, тъй като според член 156 от Административнопроцесуален кодекс, щом един път има подадена тъжба против даден административен акт, отдръпването му може да се случи единствено със единодушието на останалите ответници. А след първото правосъдно съвещание е належащо и единодушие от оспорващия. Другояче казано, министър Димов не може без да пита да отдръпва акта. " Капитал " зададе въпрос през пресцентъра на Министерство на околната среда и водите какво е законовото съображение за това деяние на министъра и кой и по какъв ред ще прави инспекцията, само че до публицистичното привършване на броя отговор не бе получен. Иначе казусът доста припомня проблема " Калиакра ", където Димов издаде заповед, наложена му от Европейския съд, и след това я отдръпна поради локално недоволство.

Делото за двата парцела в парка " Витоша " е независима индикация за неуместния метод, по който действа българската администрация. Най-добре е дефинирал това в решението си един от правосъдните сформира: " В годините страната, в лицето на свои разнообразни органи, третирала по друг метод парцелите на жалбоподателите, като самите нейни органи не зачитали актовете си едни на други и най-много не са се съобразявали с обективно откритото и търпимо от страната в продължение на години фактическо положение на парцелите. Това държание на страната директно нарушава правото на жалбоподателите на неприкосновена частна благосъстоятелност, обезпечено от член 17, алинея 3 от конституцията. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР