Имитациите на качествени стоки продължават да са напаст на европейския

...
Имитациите на качествени стоки продължават да са напаст на европейския
Коментари Харесай

Българите са най-големите жертви на фалшиви стоки в ЕС

Имитациите на качествени артикули не престават да са злина на европейския пазар, потребителите в България са изключително застрашени, а около пандемията внезапно се е увеличило  предлагането на медикаменти и санитарни материали ментета. Това разкрива ново изследване на  Службата на Европейски Съюз за интелектуална благосъстоятелност. Събраните данни  са в действителност тревожни: подправените артикули са 6,8 % от вноса в Европейски Съюз, като цената им е около 121 милиарда евро, единствено подправените фармацевтични изделия, търгувани по света, са за 4 милиарда евро, и съвсем всеки пети българин купува ментета, без да схваща, че го мамят. Псевдомарковите артикули са на всички места - козметика и играчки, вино и питиета, електроника, облекла и обувки, чанти и фешън аксесоари, даже пестициди. 

Според изследването има обилни разлики сред страните в Европейски Съюз - жертвите на търговията с подправени артикули са доста повече у нас и в Румъния - надлежно 19% и 16%, до момента в който в Швеция и Дания делът на излъганите е едвам 2-3 %. ) и Унгария (15 %). В съпоставяне с това Швеция (2 %) и Дания (3 %) са с най-ниските дялове в границите на Европейски Съюз.

" В световния подтекст на процъфтяваща електронна търговия — съгласно Евростат през 2020 г. над 70 % от европейците са пазарували онлайн — несигурността по отношение на подправените артикули продължава да поражда опасения измежду жителите на Европейски Съюз. Една трета от европейците (33 %) са изпитвали подозрения дали закупен от тях артикул е автентичен ", сочат създателите на изследването.

 

Тревогите порастват и поради взрива на ментета по по време на пандемията от COVID-19. " Разпространението на подправени лекарствени артикули като антибиотици и обезболяващи препарати, а неотдавна и други медицински артикули като персонални защитни средства и маски за лице, сложи това събитие в центъра на вниманието, защото нарушителите се възползват от несигурността на хората по отношение на нововъзникващи лечебни препарати и ваксини ", се акцентира в отчета. 

Цифровото пиратство също е прелъстителен пазар за нарушителите. Налице са обилни загуби при IP малкия екран (IPTV) — телевизионно наличие, което се получава посредством интернет връзка. Всяка година доставчиците на противозаконна IPTV в Европейски Съюз печелят съвсем 1 милиарда евро, като нанасят щета на основателите на наличие и на законните предприятия.

 

Престъпленията, свързани с интелектуална благосъстоятелност, са  доста доходоносна дейност, включваща проведени незаконни групи , като от ден на ден доказателства сочат, че съществуват връзки сред подправянето, пиратството,  трафика на опиати и на хора, киберпрестъпността и др. 

 

И компаниите са жертви

Бизнесът с имитациите не е удар единствено за потребителите, той нанася обилни вреди и на стопанската система на Европейски Съюз и изключително на дребните и междинните предприятия. Едно на всеки четири МПС в Европа се оплаква, че някой е  злоупотребил с негова интелектуална благосъстоятелност, само че това е междинна стойност за Европейски Съюз, до момента в който в Българи делът на потърпевшите компании е потресаващо висок - съвсем 40% (39.7 на сто).

Дружествата, които имат права върху ИС като марки или патенти, рапортуват за загуба на оборот (33 %), навреждане на репутацията им (27 %) и загуба на конкурентно преимущество (15 %) заради нарушавания на техните права.

В днешно време по-малко от 9 % от всички МСП в Европейски Съюз имат регистрирани права върху ИС. Тези, които имат патенти, дизайни или марки, регистрират с 68 % по-високи доходи за всеки чиновник спрямо предприятията без такива права, и чиновниците им получават по-големи заплати.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР