[[img:4363394 Тимъти Снайдър, професор по история в Университета в Йейл

...
[[img:4363394 Тимъти Снайдър, професор по история в Университета в Йейл
Коментари Харесай

Историята се повтаря в Украйна: Неизучените причини за гладомора

[[img:4363394 Тимъти Снайдър, професор по история в Университета в Йейл и откривател на тоталитаризма и фашизма, пред Глобалния медиен конгрес на Deutsche Welle в Бон
Гладът в Украйна през 1932-1933 година изиграва основна роля за образуването на света, в който живеем през днешния ден. Ако аргументите за него бяха изучени по-рано, светът можеше да избегне някои от последвалите огромни нещастия.

Гладоморът, лишил живота на 4 милиона души, е политика на Сталин, която той самичък назовава самобитна вътрешна колонизация. Идеята е част от Съветския съюз да експлоатира други елементи от Съюз на съветските социалистически републики.

Има три аргументи, заради които светът не е схванал навреме на какво се дължи гладът в Украйна. Първата еразпространеното тогава разбиране, че Сталин е разумен, а проектите му имат смисъл. На хората им беше мъчно да схванат, че е настъпил прелом към робия, агитация и идеология.
Реклама
Втората причина е отсъствието на публицисти, които да опишат за нещастието. В началото на 30-те години е доста мъчно да се осведомява за събитията в Съюз на съветските социалистически републики, а през 1932-1933 година на репортерите напряко им е неразрешено да посещават руска Украйна.

Третата причина е руската агитация, която показва жертвите на нещастието за нейни причинители , а задграничните публицисти и общественици, които се пробват да привлекат вниманието върху глада в Украйна, просто са оповестени за " нацисти ".

Смъртоносният апетит в Украйна в тези години е в действителност колониален - опит на центъра да завладее периферията. И таман тази злополука става източник за ентусиазъм на Хитлер. Една от главните аргументи, заради които той стартира войната, е желанието му да завладее Украйна и да откри надзор над плодородните ѝ земи - по образеца на Сталин. Сега историята се повтаря.

Русия води унищожителна война в Украйна и като част от нея са блокадата на украинската търговия, унищожаването и разграбването на украинските селскостопански култури и блокадата на пристанищата, която попречва износа на украински храни. Всичко това води до задълбочаване на международната продоволствена рецесия, чиито първи жертви ще станат най-уязвимите пластове, изключително в Африка. Ако Украйна е под обсада, светът ще гладува.Ето за какво днешното политическо решение на Владимир Путин, което провокира международна продоволствена рецесия, може да се съпостави с политическото решение на Сталин, довело до гладомора. От тази обстановка още веднъж могат да се изведат три съществени поучения.
Реклама
Първата е: да спрем да мислим, че съветската страна е рационална . Искаше ни се да имаме вяра, че Путин е един тип технократ, заради което на мнозина им беше мъчно да си показват, че той ще нахлуе в Украйна. По същата причина мнозина просто не могат да си показват, че съществува и още по-мрачна версия на тази война, при която настава апетит.

Втората историческа поука е обвързвана с наличието на публицисти в Украйна и ролята, която те изиграват за това светът да бъде информиран за протичащото се там.

И третата поука е: непременно би трябвало да се противодейства на пропагандата, опитваща се да показа жертвата за провинен.

Русия употребява същата колониална обосновка, каквато в продължение на 500 години са употребявали европейците, пробвайки се да завладеят останалия свят - че тези хора не са народи и не съставляват истински страни. В историята на колониализма изключително значима е концепцията за обективизация: индивидът се преглежда не като персона, а като средство за реализиране на избрана цел . Сега освен на украинците не се гледа като на народ, само че и тези, които ще станат жертва на глада в Африка и Азия, не се преглеждат като хора.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Транспорт 2 Градове 3 Крипто 1 Транспорт 2 Градове 3 Свят 1 Транспорт 2 Строителство и парцели 3 Градове Реклама
Някои може и да не имат вяра, че поради войната в Украйна е допустимо да избухне международен апетит. Но в случай че познавате историята на Украйна, тази заплаха към този момент няма да ви се коства толкоз илюзорна .В продължение на хиляди години Украйна е изхранвала голяма част от света. А в случай че знаете, че и Хитлер, и Сталин са гледали на Украйна като на колониална територия, която ще им разреши да трансформират света, тогава вероятността за експлоадирането на огромен апетит наподобява още по-голяма.
Свързани публикации НАТО ще усили силите си за бързо реагиране до 300 хиляди души 28 юни 2022, 09:15 Евробарометър: Европейците желаят отбрана на демокрацията поради войната (инфографики) 23 юни 2022, 17:10 Напрежение сред Европейски Съюз и Русия, откакто Литва ограничи жп преноса от и до Калининград 21 юни 2022, 15:11 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР