Името панакота не се споменава в италианските готварски книги преди

...
Името панакота не се споменава в италианските готварски книги преди
Коментари Харесай

Ароматна босилекова панакота с ягоди

Името панакота не се загатва в италианските готварски книги преди 60-те години, все пак постоянно се цитира като обичаен десерт в северната част на Италия – Пиемонт. Една непроверена история споделя, че е измислена от унгарска жена в Ланге при започване на 1900-те. Речник от 1879 година загатва ядене, наречено лате на британски „ Английско мляко “, направено от сметана, приготвена с желатин и формована, въпреки че други източници го споделят лате на британски се прави с жълтъци; може би името е обхващало някакъв уплътнен крем, сходен на крем.

Независимо от мистерията към произхода този десерт ни е обичан, а това е нашата рецепта за него.

Необходими са ни следните артикули:
За масления тарт:
110 грама масло, престояло на стайна температура,
30 грама пудра захар,
1 яйце,
160 грама брашно,
50 грама бадемово брашно,
1/4 чаена лъжичка сол,
50 мл ледено прясно мляко.

За самата панакота:
160 мл прясно мляко,
160 мл сметана,
5 грама желатин (една чаена лъжичка),
30 мл студена вода,
50 грама кристална захар,
7 грама свежи листа босилек,
една чаена лъжичка ванилов дестилат.

За ягодовото желе:
300 грама ягоди,
50 грама кристална захар,
1 супена лъжичка лимонен сок,
5 грама желатин,
30 мл студена вода.

Начин на подготвяне:

Загряваме фурната на 180 градуса и си подготвяме железен тарт, който леко намасляваме и набрашняваме. В купа разрушаваме маслото и захарта до момента в който получим крем, прибавяме яйцето и още веднъж разрушаваме. Разбъркваме двата типа брашно, прибавяме солта и започваме на части да изсипваме брашняната примес към маслената. Прибавяме леденото мляко, разбъркваме до жестоко тесто, увиваме във фолио и оформяме на плочка. Прибираме тестото в ледник.

След като тестото се охлади го слагаме върху хартия за печене и го покриваме със свежо фолио. Разточваме го на правоъгълник. Махаме фолиото, слагаме го в тарт за печене, надупчваме го с вилица и откакто го покрием с хартия за печене го печем в загрятата фурна за 20 минути. След това махаме хартията и печем още 25 минути.

Оставяме го да изстине без да го вадим от металния тарт и започваме да подготвяме ягодовото желе. Изсипваме желатина в студена вода, с цел да набъбне за 10-15 минути. Ягодите се нарязват на части, изсипват се в касерола и към тях се прибавят захарта и лимоновия сок.

Сместа се поставя да заври за пет минути на сдържан котлон. Пасираме получената примес и я прецеждаме през фина цедилка. Към получената примес прибавяме желатина, разбъркваме и охлаждаме до стайна температура. След това изсипваме сместа върху получената маслена плоча. Оставяме да стегне в ледник.

Останалия желатин – 5 грама изсипваме в студена вода и го оставяме да набъбне. В касерола смесваме млякото, сметаната, босилековите листа и захарта. Слагаме сместа на сдържан котлон да се сгорещи, само че не би трябвало да завира. Сваляме от котлона, прецеждаме, прибавяме ванилията и желатина и разбъркваме. Изливаме получената примес върху стегналата желатинова примес от хладилника. Отново оставяме готовата панакота да се охлади.

Добър вкус!

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР