Именитият италиански актьор и режисьор Микеле Плачидо, който снощи представи

...
Именитият италиански актьор и режисьор Микеле Плачидо, който снощи представи
Коментари Харесай

Микеле Плачидо снима филм и прави концерт у нас напролет

Именитият италиански артист и режисьор Микеле Плачидо, който нощес показа персонално в границите на „ Киномания 2022 “ най-новия си филм „ Сянката на Караваджо “, разгласи през днешния ден пред публицисти, че ще снима идната си режисьорска продукция в „ Ню Бояна “ у нас през пролетта. Подробностите към огромния план към този момент той резервира в загадка, само че пък показа, че има предпочитание по време на подготвителния интервал в София да направи концерт с български музиканти. Той самият няма да пее, само че ще рецитира стихове, както е правил неведнъж при съдействието си с огромни персони от музикалния свят като Енио Мориконе. „ Този концерт ще бъде подарък за българската кино аудитория. Ние пари за това няма да желаеме, единствено оркестърът ще е от вас “, сподели Плачидо.

Маестрото на седмото изкуство посочи, че за него музиката е по-велика от киното. На въпрос на в. „ Сега “ дали след работата по грандиозното историческо платно за Караваджо би се върнал още веднъж към клиповете на музикални реализатори, както когато през 2018-а снима видеото към песента на дуета Ермал Мета и Фабрицио Моро за фестивала в Сан Ремо и „ Евровизия “, Плачидо отговори: „ Мисля, че това видео реализира отличен триумф, тъй като и посланието беше значимо – в поддръжка на жертвите на тероризма и експанзията. Ако младите мислят, че бих могъл да допринеса изгода, може да се случи още веднъж – даже за български реализатори, кой знае… “.

В саундтрака на „ Сянката на Караваджо “ взе участие нашумелият италиански рапър Тедуа, който е бил предложен на режисьора от децата му. „ Сред тримата създатели на музиката към кино лентата е и Федерика Луна Винченти, която по случайност е и моя брачна половинка “, пошегува се кинематографистът. Той означи, че предната вечер на премиерата го е поздравил и българският композитор Виктор Чучков, който „ има необичайно око, забавен български взор за класическата музика “ и е бил помощник на фамозния Енио Мориконе в редица планове, а българите съгласно Плачидо са номер едно в Европа в оперната музика.

Запитан за неговата връзка с Енио Мориконе, Микеле Плачидо описа, че композиторът го е потърсил за пръв път незабавно след излъчването на сериала „ Октопод “. Тогава той изискал Плачидо да е разказвачът, гласът, който рецитира сакрални стихове в една негова религиозна музикална творба. „ Оттогава сме работили дружно неведнъж. Последният път, когато се видяхме, беше месец преди гибелта му: той още веднъж ме предложения да декламирам текстове, само че на фона на електронна музика – до последно негова пристрастеност беше опитът “, посочи артистът и добави, че се надява записите от тези подготовки, в които взе участие и самият Мориконе, скоро да бъдат издадени.

Въпреки отношението си към музиката и съжителството с музикантка, която е и майка на най-малкия му наследник, 16-годишния Габриеле, Плачидо парадоксално съобщи, че за него най-хубавата музика е тишината, която „ основава музикални механизми на естествена основа “.  Според него от естествените звуци стават прелестни кино саундтраци.

За себе си тогавашният комисар Корадо Катани загатна още, че и на 76 години е подготвен да учи нови неща. Но филмът за Караваджо е дело на артистичната му зряла възраст. И даде образец, че Джузепе Верди е композирал операта „ Фалстаф “ на 80-годишна възраст. Със „ Сянката… “ Плачидо и екипът му са си сложили за цел да вършат ново италианско кино от европейска класа, а не просто да покажат красиви картини. „ Това е съвременен филм, въпреки и в друга ера и с костюми. Защото приказва за свободата на мисълта. Дори бих го нарекъл политически “, безапелационен бе създателят му.

Очаквайте още детайлности от срещата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР