Именикът митрополит Николай отслужи празнична литургия в църквата „Св. Николай

...
Именикът митрополит Николай отслужи празнична литургия в църквата „Св. Николай
Коментари Харесай

Митрополит Николай на Никулден: Новата псевдо култура изхвър...

Именикът митрополит Николай отслужи празнична литургия в църквата „ Св. Николай Мирликийски Чудотворец " в регион " Западен ", а дружно с него и десетки пловдивчани уважиха персоналния му празник и имаха опцията да се допрян до част от мощите на Св. Николай - неговата ръка.



Специално с цел да поздравят дядо Николай и да му пожелаят здраве и дългоденствие, дойдоха и децата от неделното учебно заведение в Кърджали. В двора на църквата те го зарадваха със свирня на родопска гайда, а преди този момент му подариха букет под формата на транспортен съд с надпис 10. " Ако някой търси гений, да пристигна в пловдивската епархия ", възкликна с учудване митрополит Николай.

По време на службата, на която участваха кметът Здравко Димитров и бригаден военачалник Явор Матеев, митрополитът изясни каква е разликата сред историческите герои и светците. " Ние просто отваряме историята и я затваряме, с героите не поддържаме връзка, а със светците – можем. Те ни споделят: „ аз съм жив и съм на това място, което е директно до Бога ", сподели владиката и добави, че обществото ни живее в духовно комплицирано време, където новата псевдо просвета внушава да изхвърлим всевъзможен престиж.



Според него това е довело до замяна на ценностната система, в която най-важни са станали консуматорство и развлечението. С горест в очите той показа думите на мирянин към него: " Владико, българският народ има единствено една възвишена цел на следващия ден - да яде повече от през днешния ден ". Въпреки това обаче, митрополит Николай призна, че към момента християнската религия у българина е жива, тъй като " никой не идва да пие вода от пресушен бунар, а миряните над 1700 години се връщат при кладенеца, с цел да се видят със светците ".



Владиката се обърна към пловдивчани, че имат шанс с кмет като Здравко Димитров, който е добър и мирен. За страдание обаче обществото приема кротостта като безволие, а в действителност това е една от главните добродетели.



След края на светата литургия митрополитът получи десетки пожелания и цветя за имения си ден, а от Епархерийския съвет му подариха панагия и го нарекоха " утринна звезда измежду облаците ".

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР