Имате ли тревожни и натрапчиви мисли, свързани със замърсяване? Или

...
Имате ли тревожни и натрапчиви мисли, свързани със замърсяване? Или
Коментари Харесай

Какво е Обсесивно Компулсивно Разстройство (ОКР) и как да разпознаем симптомите му?

Имате ли тревожни и натрапчиви мисли, свързани със замърсяване? Или сте прекомерно взискателни за поддържането на предмети и облекла в съвършен ред? Получавате ли смущаващи картини на гибел или страхове за страдалчество на обичан човек, тъй като вие не сте били задоволително деликатни? Ако отговорът на някои от тези въпроси е ДА, може да страдате от ОКР.

Обсесивно Компулсивно Разстройство е положение, в което човек има ирационални страхове (обсесии) и се пробва да преодолее тревогата си, провокирана от тези страхове, посредством осъществяването на избрани дейности (компулсии).

Разстройството се развива у хората най-често преди да са навършили 20 години и се счита, че визира под 3% от тях в някакъв интервал от време.

Всеки може да страда от ОКР. Във Англия да вземем за пример известният футболист Пол Гаскойн написа в автобиографията си за битката, която е водил с това положение. Той споделя по какъв начин постоянно е закъснявал за тренировки, тъй като се е прибирал по няколко пъти да ревизира дали е заключена вратата на дома му.

Други известни имена, за които се знае, че страдат от Обсесивно Компулсивно Разстройство са Уди Алън, Харисън Форд и Мишел Пфайфър. Дейвид Бекъм също признава, че има ОКР. Съпругата му Виктория споделя, по какъв начин всички предмети в къщата им би трябвало да са четен брой. Ако има три кутийки Кока Кола, Дейвид би трябвало да изхвърли едната.

Мнозинството от хората с ОКР имат и двете – обсесиите и компулсиите (70%), има обаче и такива които имат единствено обсесии (20%) и единствено компулсии (10%).

Повечето хора свързват ОКР с упоритото миене на ръце да вземем за пример или проблемите с нечистотия и прахуляк, само че има доста повече.

Обсесивно Компулсивно Разстройство е налице, когато някоя паника или угриженост се трансформира в толкоз време – консумираща, че стартира да господства всеки час от всекидневието. Ние всички се безпокоим от микроби и епидемии, които се случват някъде по света, само че не си мием ръцете повече от 200 пъти дневно. Това е нещо, което явно въздейства на живота ни и на всеки час от всекидневието ни. Започне ли да въздейства на всекидневието, значи е време да се потърси помощ. Но по какъв начин да разберем дали страдаме от ОКР?

Запомнете, положението за множеството хора настава в две проявяване – обсесиите и компулсиите, които да ги оправят.

Ето лист с някои от най-разпространените обсесии и компулсии:

Обсесии:

Страх от „ улавяне “ на болест

Страх от нечистотия и микроби

Страх от изгубване на нещо скъпо

Страх от разпространяване на болест

Страх от причиняване на наводняване или пожар

Страх от зли мисли

Страх от допускане на неточност

Страх от причиняване на щета на някого

Страх от неуместно държание

Компулсии:

Прекомерно миене, пране, почистване и осъществяване на ритуали по оформяне, приспособяване и така нататък Повтарящи се инспекции на ключове за лампи, копчета на котлони и печки, ключалки на порти на домове и автомобили…

Повтаряне на избрани думи и изречения

Непрекъснато преброяване, привеждане на предметите в четен или нечетен брой

Нещата постоянно да са подредени по тъкмо избран метод

Броене по време на осъществяването на рутинни задания

Непрекъснато извършване на рутинни дейности (докосване на избрани предмети)

 Колекциониране на ненужни предмети…

Стресът утежнява признаците на ОКР, само че науката към момента не знае аргументите за възникването на разстройството. Изследванията допускат, че аргументите може да са генетични или свързани с околната среда.

Пациентите се третират с терапия и медикаменти. Лекарствата оказват помощ за понижаване на възприятието за тревога, а лечението способства за смяна на държанието. Много хора, които страдат от ОКР не съумяват в никакъв случай да се освободят изцяло от това държание, само че могат да се научат да ръководят живота си, без да разрешават на разстройството да ръководи тях.

Инфо: Мегавселена

 

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР