Имат ли желание хората да гласуват и какво този път

...
Имат ли желание хората да гласуват и какво този път
Коментари Харесай

Стивън Кларк, Европейски парламент: След изборите европейският ще прилича на някои национални парламенти

Имат ли предпочитание хората да гласоподават и какво този път е по-различно. В навечерието на евроизборите, считани за едни от най-важните до момента, " Дневник " беседва по тези тематики със Стивън Кларк, деец на институционалните акции на Европейския парламент за изборите. В момента той дава отговор за цялостната съгласуваност на акцията за вота по-късно този месец.

Стивън Кларк работи в Европейския парламент от 27 години, като през последните 12 работи в региона на връзката - в началото отпред на отдела за цифрови връзки на Парламента, който пръв вкарва потреблението на обществените медии от институциите на Европейски Съюз, и понастоящем като шеф в областта на връзките с обществеността. В тази си позиция той дава отговор за информационните акции, събитията и визитите на Парламента от жителите. Ръководи и офисите за връзка на Парламента.

- През последната година доста политици и специалисти споделиха, че тези евроизбори ще са най-важните до момента и че залогът е доста висок. Споделяте ли това мнение?

- Да. Аз самият съм употребявал тази фраза – залогът е висок този път. Мисля, че е поради всичко, което се случи през последните към 10 години. Имаше доста промени, имаше рецесии през последните 10 години, имаше ги въпросите към миграцията и бежанците, имаше го Брекзит, който доста разбърка нещата, което значи, че в цяла Европа по разнообразни способи хората задаваха въпроси за Европа и накъде върви. Има партии, които слагат под въпрос самия европейски план, който беше относително сполучлив. Така че, да, целият въпрос за Европа е на масата по метод, по който не е бил. И мисля, че затова ще имаме резултат от тези избори, който е сигнал за бъдещето, накъде отиваме дружно като Европейски съюз.

Това не е единствено мое мнение. Ако се огледате, ще видите в медиите, че всички – от господин Салвини и господин Орбан от едната страна на полемиките, до Макрон, от другата страна, те всички споделят едно и също на поддръжниците си – че би трябвало да излязат и да гласоподават, тъй като този път е изключително значимо. Това, което виждаме, във връзка с отразяване на изборите в медиите, то е доста, доста по-засилено спрямо това, което беше преди пет години. Може би към двоен брой публикации, оповестени в основните издания, които следим. Този брой се покачва внезапно колкото повече се доближаваме до изборите. Така че заради всички тези аргументи, да, друго е този път, залогът е висок и има равнище на интерес, което преди не сме виждали.

- Мислите ли, че тази значимост на изборите ще повлияе на изборната интензивност? И по какъв начин бихте могъл да обясните обичайно ниската изборна интензивност на евроизбори?

- Знаем, че на европейските избори обичайно има ниска изборна интензивност, както и спад в изборната интензивност през годините, макар че спадът се забави, веселя се да кажа. Мисля, че е тъй като се гледа на тях като на второстепенни избори. Те са малко по-далечни от всекидневието на хората или най-малко по този начин се усещат. Мисля, че поради обстоятелството, за който говорихме, поради интереса в европейските въпроси и поради осъзнаването на от ден на ден места, че Европейски Съюз въздейства на живота на хората непосредствено, може би тази наклонност, че това не са толкоз значими избори, няма да бъде толкоз забележителна този път. Така че евентуално заради тази причина можем да чакаме присъединяване да се усили.

Много е рисковано да се приказва за числа, дали ще бъдат нагоре или надолу, дали ще вали този ден, знаете, има всевъзможни аргументи, които може да окажат въздействие. Голяма част от въздействието го оказват политическите партии и какъв брой интензивно водят акции и това беше проблем в предишното, когато може би някои партии на национално равнище не бяха толкоз заинтригувани от тези избори. А може би трябваше. Това също намаляваше изборната интензивност.

Този път, не мога да върша прогнози, само че няма да ме изненада, в случай че имаме доста нарастване в присъединяване. На някои места се потегля от доста ниска основа.

- Имало ли е до момента толкоз огромна акция, колкото " Този път ще гласоподавам " и бихте ли могъл да ни разкажете повече за нея?

- Всеки път, за всички избори, от нас се желае от нашето политическо управление в Европейския парламент да проведем акция, да повишим осведомеността за изборите, да убедим за смисъла на присъединяване и, несъмнено, всякога научаваме уроци от предходния и се опитваме да го създадем по-добре. В този случай още веднъж бяхме помолени да го създадем. Проучихме какво се случва в света на акциите като цяло, отправихме някои оферти към нашето управление за метода, по който желаеме да го създадем с изцяло ново измерение, което са напъните за активизиране на локалната общественост на " Този път ще гласоподавам ". Това е нещо, което видяхме да се случва в други политически акции и е доста дейно. Така че искахме да го създадем. Това направи акцията доста много друга и, мисля, по-голяма от правеното преди.

Направихме го и във връзка с броя на хората, които са дейни в тази акция. Имаме, несъмнено, нашия личен състав, хората, които работят във всичките ни офиси в Европа, само че тези офиси са дребни. Доброволците, които се причислиха към акцията, и споделиха, че желаят да оказват помощ, ни дават още хиляди спомагателни хора. И в някои страни има голяма смяна. Хората на открито, работещи за акцията, промотиращи посланието за гласуването и присъединяване в тези избори, просто не бяха там последния път, тъй като последния път даже не се опитахме да създадем това. Ние имаме и партньорски организации. В предишното на предходни избори ние отивахме при паневропейски организации, партньорски организации, неправителствени организации и други в Европа и им казвахме: " Бихте ли желали да говорите пред вашите хора, вашата публика, вашите членове и други за изборите? " и те споделяха " Да, може би " и не се стигаше до нещо изключително.

Този път бяхме наводнени от такива, които идваха при нас и ни споделяха " Искаме да приказваме за изборите, можете ли да ни кажете какво би трябвало да приказваме, да ни дадете информация по какъв начин хората могат да гласоподават по какъв начин могат да се записват и всички тези неща ". Така че този път е доста по-мащабно.

Как работи чисто механично? Подходът е обичаен. Използват се онлайн принадлежности, каним хората да посетят уеб страницата thistimeimvoting.bg в България или " eu " за британската версия. Могат да се записват и да кажат " Обещавам да гласоподавам " и по-късно има нещо, което назоваваме " стълба на уговорките ". Тези, които желаят, я следват нататък. Те могат да кажат " Искам да направя повече, ще бъде онлайн дипломат, ще бъда офлайн, ще провеждам събития или ще обявявам неща онлайн в профила си в " Инстаграм " или нещо друго. Ние се свързваме с тези хора, хората, които доброволстват и споделяме " Добре, какво желаете да извършите, по какъв начин можем да ви помогнем, каква информация можем да ви дадем, какви принадлежности можем да ви предложим, с цел да вършите работата " и според мен това е една доста сполучлива част от акцията.

- Какво съгласно вас стимулира тези младежи да ви оказват помощ?

- Права сте да казвате, че това са младежи. Мисля, че има доста мощно безпокойствие за метода, по който нещата се развиват. Има осъзнаване, че е значимо да участваш в политиката. Парадоксът за предходни избори във връзка с изборната интензивност е, че младежите са тези, които са склонни да се интересуват от политически дела, те са склонни да преследват тези дела на европейско равнище, те схващат, че неща като климатичните промени, не могат да се решат на национално равнище, само че не са взели участие в избори. Активността измежду младежите е нормално към половината от общото население.

Защо виждаме тези сили, тази готовност този път? Може би тъй като доста младежи осъзнават, че в случай че не вземат участие, някой ще взема решение вместо тях и това може би няма да приключи както желаят. Примерът, който всеки употребява, е референдума за Брекзит в Обединеното кралство, където изборната интензивност измежду младежите бе релативно ниска, само че вижданията на младежите за Брекзит са нормално противоположни на резултата от референдума. Това бе урок за нуждата да се взе участие в гласоподаване. Не е еднообразно на всички места и постоянно ще бъде мъчно да бъдат мобилизирани младите гласоподаватели, постоянно. Често тъй като те са по-мобилни, постоянно има проблем с регистрацията с младите гласоподаватели, само че мисля, че можем да чакаме този път доста по-голямо присъединяване на младежи.

- Като човек, който работи с всички страни членки, мислите ли, че хората в някои от тях са по-мотивирани да гласоподават и за какво, в случай че да?

- Всяка страна членка има своя лична обстановка, собствен лична политическа среда, въпроси, които на някои места са по-важни, в сравнение с други. И това оказва въздействие върху присъединяване, върху характера на изборите. Англия е доста чудноват случай сега поради Брекзит и въпреки всичко потребността да взе участие в европейски избори. Това ще окаже въздействие върху характера на вота, за какво хората избират избрани партии и така нататък

На други места въпросите са разнообразни. Ако отидете в балтийските страни, там са доста обезпокоени за сигурността, това е един от огромните въпроси, те приказват за сигурност и кибер сигурност и други такива въпроси. В Южна Европа имаме въпроса за работните места, заетостта, опциите за младежите, това е отпред на дневния ред, може би, на множеството места. В някои места миграцията е огромен въпрос, на други не се счита за значим въпрос. Навсякъде е малко друго и явно за нас в акцията е значимо да приказваме, където и да сме, за нещата, които за значими за хората.

Да употребявам образеца с Англия, който краен образец. В предизборната акция посланието, което ще се употребява, ще бъде по-различно от това, което ще се употребява в Италия, да вземем за пример. Политическото развиване, трендовете в другите страни са доста разнообразни във връзка с евроскептицизма, да вземем за пример. Той е доста мощен в някои страни и не толкоз или съвсем не съществува в други. Има исторически аргументи за това, може би. Ако погледнем страна като Ирландия, там не съществува. Но в случай че погледнем Италия, където обичайно го нямаше, има доста мощно наличие на евроскептици в националната му политика. Трудно е да се генерализира за евроизборите. Но европейските въпроси са на напред във времето даже там, където не са били в предишното.

- Разбрах, че в България има огромен брой доброволци. Имате ли някакви усещания в това отношение и по какъв начин бихте могъл да обясните тази интензивност?

- Във всички страни успяхме да притеглим огромен брой хора, които да поддържат акцията и нормално към 9-10% от тези поддръжници споделят, че биха желали да работят като доброволци, допринасяйки за акцията по разнообразни способи. Някои желаят да вземат участие в действия от " действителния свят ", да провеждат или да се включат в събития, да излязат на улицата с брошури, да провеждат щандове в учебни заведения или университети, да печатат плакати, да приказват с медии, да притеглят вниманието... Други са по-активни онлайн, набират хора за нашата общественост, основават онлайн наличие, разгласяват в обществени мрежи и така нататък Разбира се, доста хора вършат и двете.

В България, страна, в която всички ми споделят, че няма мощна традиция за доброволчество, данните са следните: 510 доброволци са се записали на българската платформа, от които: 101 доброволци оказват помощ офлайн, 116 оказват помощ онлайн, 293 оказват помощ офлайн и онлайн. Това е 10.20% от общия брой хора, които поддържат акцията " Този път ще гласоподавам " (тоест повече от средното). Макар този брой явно да не е доста огромен по отношение на цялата страна, той въпреки всичко е огромен и значим за нас. В нашия офис в София имаме 10 души. Тези доброволци умножават нашия брой 51 пъти. Така че това съставлява голяма поддръжка за нашата акция в разпространението на посланието в страната.

Може би не съм най-хубавият човек за обяснението за какво нещата се развиват по този метод в България, нито за точните елементи за доброволческите действия тук. Това, което сигурно мога да кажа, е, че където и да отида в Европа срещам извънредно стимулирани доброволци. Често те са хора, които са обезпокоени за посоката на Европа, хора, съгласно които гласът на младите гласоподаватели би трябвало да бъде чут (самите те нормално са млади), хора, които са мощно ангажирани с идея, в която виждат връзка с Европа (работни места за младите, климатични промени, независимост на пътуване). Общото ми усещане е, че на тези избори се гледа като на миг с огромен залог за посоката на Европа, тъй като тези хора не желаят посоката да се взема решение от " някой различен ".

- Мислите ли, че Брекзит ще повлияе на желанието на хората да гласоподават?

- Брекзит, както загатнах, е част от общата политическа картина на протичащото се в Европа сега. Той в действителност е образцов проблем в някои връзки за всички други. Той явно визира изключително британците, само че всички виждат по какъв начин се разви, какво се случва във връзка с националната политика, затрудненията, които се появиха, и мисля, че виждаме промени в публичното мнение на всички места в Европа, които са резултат от наблюдението на протичащото се с Брекзит. И виждаме също по този начин промени в политическата изразителност. Някои партии, които преди доста мощно поддържаха референдума, наподобява са се отказали от тази концепция в този момент в политическите си стратегии. Така че, да, има резултати и мисля, че това е един от тези няколко фактора, които загатнах, които сложиха целия европейски въпрос на предно място в съзнанието на хората. Те видяха, че той е значим. И виждат какво се случва в крайния случай, когато една страна реши да напусне с референдум, какво се случва по-късно.

- Очаквате ли идващият Европейски парламент да бъде доста по-различен от предходния и споделяте ли мнението, че може да има една крайнодясна група, която даже да сковава процеса на взимане на решения в Европейски Съюз?

- Всичко, което мога да кажа, е да се разчита на прогнозите, кото изготвяме в Европейския парламент с нашите социолози консултанти, и на други изследвания, които виждате за бъдещия състав на Народното събрание. Това, което виждаме, е фрагментация. Колективната тежест на двете най-големи политически групи в Европейския парламент през днешния ден в доста от прогнозите е намаляла под 50%. Това, което от време на време назоваваме " огромна коалиция " на двете съществени дясноцентристка и лявоцентристка групи, които преобладаваха в Народното събрание в продължение на доста години, те сами няма да бъдат задоволителни, съгласно прогнозите, с цел да се свърши работата. Голяма част от законодателството се нуждае от безусловно болшинство, изборът на ръководител на Комисията се нуждае от безусловно болшинство. Има няколко неща, за които е належащо да се построи болшинство в Народното събрание, и ще бъде по-трудно това да бъде направено в бъдеще.

Това, което не виждам съгласно прогнозите, е нова евроскептична или дясна група, която да има задоволително благоприятни условия да блокира други групи, сформирането на други болшинства, деформирайки по този метод Народното събрание. Не съм във вътрешността в политиката, не знам какви полемики ще се водят в групите, само че някакви болшинства ще би трябвало да се образуват в последна сметка. Няма да има никоя група, която да може да блокира това в действителност. Може би ще би трябвало ЕНП и социалистите и демократите да работят дружно, само че и с други и кои са тези други, това в действителност е въпросът.

Така че ще бъде едно по-сложно място, ще наподобява на някои национални парламенти, където има повече фрагментация и дребни партии, които образуват забележителен брой от членовете. Това ще промени живота в Народното събрание, допускам. Друг фактор, който сега усложнява прогнозите за бъдещето на Европейския парламент, несъмнено, е наличието или не на английските членове, които могат да наклонят салдото доста доста в една или друга посока. Никой не знае и какъв брой време ще са там, в случай че не бъде реализирана договорка преди датата на встъпването в служба на Народното събрание. Но мисля, че фрагментацията е главното обръщение.

- По ваше мнение ще бъде ли идващият ръководител на Еврокомисията водещият претендент на някоя от групите?

- Абсолютно остава позиция на Народното събрание, че ръководителят на Европейска комисия би трябвало да е бил един от водещите претенденти, номинирани от политическите партии и кандидатствали на тази основа. По-малко несъмнено е, в сравнение с беше в предишното. Последния път имаше изясненост към резултатите, в смисъл, че двете най-големи партии във връзка с политически групи в Народното събрание имаха преобладаващо болшинство и господин Юнкер бе доста мощно позициониран с поддръжката на групата на социалистите и получи работата. Този път може да има опция за водещия претендент на тази най-голяма партия, само че по-късно какво се случва поради затрудненията, за които приказвах? Това е политика, съставяне на обединения, съставяне на болшинства в новия парламент, където сме евентуално в незнайна територия. Въпросът, който задавате се отнася за някои държавни управления, някои държавни ръководители, изразяващи песимизъм за процеса и може би искащи да се отклонят от него, всичко е политика. Но позицията на Народното събрание, която той изрази в резолюция, е че по този начин би трябвало да стане.

Следващата седмица (бел.ред. - днес) е този спор, който ще се организира в Брюксел, ще ги забележим в деяние. Това е случай, в който ще забележим всички водещи претенденти, може би някой от тях ще убеди европейците, че е подобаващ за работата.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (340)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР