Имаме потенциала и ДПС знае как тук може да се

...
Имаме потенциала и ДПС знае как тук може да се
Коментари Харесай

Зеленият пакт е стратегия за икономически растеж

Имаме капацитета и Движение за права и свободи знае по какъв начин тук може да се създава чист водород, който има универсално приложение
Станислав Анастасов е на 37 години. Заместник- ръководител на Движение за права и свободи с сектор " Зелен пакт - Европарламент, Либерални политики. Завършва бакалавърска степен в СУ " Св. Климент Охридски " - София, компетентност " Стопанско ръководство ".  Магистър  по политически мениджмънт и обществени политики. Член на Управителния съвет на LIBSEEN.  Бил е депутат, зам.-председател на ПГ на Движение за права и свободи в 43-то Народно заседание. Министър на Околната среда и водите. Координатор на ISEEL- Балканска демократична мрежа от 2012 до 2015г. Вицепрезидент на IFLRY от 2011 до 2016г.Семеен с две деца.
Инфраструктурата на бъдещето са високоскоростният интернет и профилираните лаборатории С голяма болежка правя оценка Плана за възобновяване като слаб, нечестолюбив и цялостен със остарели, неосъществени планове Земеделието, IT секторът и превозът са най-подготвени за стопанската система на бъдещето Добре е да водим разговора не през Брюксел, а да седнем тук и да определим какво е уместно за България и по какъв начин да развием личния си капацитет, споделя Станислав Анастасов в изявление за вестник СТАНДАРТ
- Г-н Анастасов, неотдавна заявихте, че на тези избори на България й следва тежък избор - да продължи да затъва или да избере пътя на ускореното развиване. Какво ръководство е нужно на страната в този сложен миг на възобновяване от коронакризата?
- Да, оценката на Движение за права и свободи е, че тези избори са най-важните за бъдещето на България след 1989-та година. Страната има потребност от ясна посока и небосвод за развиване, такива, каквито Движение за права и свободи даде на родината ни с участието на България в Европейския съюз и НАТО. Коронакризата направи неналичието на посока за развиване още по-очевидна и мъчителна за жителите и бизнеса. За да се преодолее тази здравна пандемия, която в България бързо се трансформира в обществена и икономическа пандемия, би трябвало да се активизират всички сили, с повече разсъдък и по-малко страсти. Спешно би трябвало да се върне нормалността в политиката, да се възвърне демокрацията и държавността, тъй че органите и институциите да си върнат престижа и да се отворят към бизнеса и жителите. Само тогава коронакризата ще се ръководи координирано и дейно.
- Чистият въздух, чистата вода, чистите храни, чистата сила и дигитализацията на стопанската система са съществени цели в програмата за ускорено икономическо развиване на Движение за права и свободи. Какви шансове и преимущества дава Зеленият пакт на България?
- Огромни. При едно изискване - че имаме ясна концепция и стратегия, каква стопанска система желаеме да има България след 20-30 години. Зеленият пакт не е химеричен блян на Европейски Съюз към живот в естетика с природата, а нова тактика за стопански напредък и той би трябвало да бъде четен единствено по този метод.Пактът ни дава големи благоприятни условия да наваксаме пропуснатото през последните 10 години икономическо и софтуерно развиване и да създадем България съвременна страна с високи приходи, употребяваща всички естествени и естествени преимущества, които има. Давам образец със Зеления водород - България е страна, която внася всичките си горива извън и забележителна част от нашия Брутен вътрешен артикул отива в непознати стопански системи. Ние имаме капацитета и Движение за права и свободи знае по какъв начин тук може да се създава чист водород, който има универсално приложение - енергетика, горива за МПС, отопление, сторидж на електрическа сила и доста други.
- Като зам.-председател на Движение за права и свободи с сектор Зелен пакт, Европарламент и демократични политики, по какъв начин оценявате Националния проект на страната ни за възобновяване?
- С голяма болежка го правя оценка като слаб, нечестолюбив, цялостен със остарели, неосъществени планове, събрани от последното десетилетие на неприятно ръководство. По-лошото обаче е, че по този начин конструиран този проект първо няма да донесе по този начин мечтаното възобновяване на стопанската система и второ, защото той не е извърнат към бизнеса и жителите, няма да забележим по този начин нужния стопански напредък от най-малко 6-7% и нагоре. И това е напълно разумно, тъй като държавното управление не следва положителните европейски практики и не включва бизнеса и дейните свободни жители в процеса на взимане на решения. Еднократно питане на strategy.bg, платформа която датира от 2008-ма година, към този момент е извънредно незадоволително. Европейският съюз с изключение на непрекъснати съвещания с жителите разрешава и гражданска самодейност за законодателство, употребява петорната серпантина на нововъведенията, тъй че всичко което прави да е насочено към бъдещето и да бъде новаторско и да носи висока добавена стойност. Точно това счита на направи Движение за права и свободи посредством своята стратегия за  ускорено икономическо развиване.
- Кой бранш у нас е най-подготвен за огромната промяна, която ни следва - към зелена, кръгова и цифрова стопанска система, и кой се нуждае от най-голяма държавна поддръжка?
- Земеделието, IT секторът и превозът са в най-висока степен в час. Тези браншове и сега се оправят относително добре, без особена поддръжка на страната към тях.Селското стопанство крие голям капацитет, има доста младежи, които доразвиват фермите на родителите си или стартират от нулата и благодарение на новите технологии стигат непосредствено до потребителите на екологично чисти храни с явен генезис. Точно за такива новаторски фермери са начинания като " от фермата до вилицата ", тъкмо в такива области имат приложение осведомителните технологии. Колкото до поддръжката на страната за тези браншове и други - би трябвало инфраструктура, само че освен пътища. Асфалтът датира от 8-ми век сл. Хр. Днешният бизнес и бизнесът на бъдещето имат потребност от високоскоростен интернет, имат потребност от всевъзможни типове лаборатории и сертифициращи институции, които да бъдат тук, в България. Имат потребност и от ясно профилирано обучение, което да дава не просто знания, а умения. Но най-важното, фундаментът - страната дружно с бизнеса и жителите би трябвало да разчертае ясна стратегия, с проекти и времеви графици, в случай че би трябвало и мрежови графици, каквито употребява НАСА в стратегиите си, тъй че всеки един от нас да знае и на следващия ден и след 5-10 години какво вършим дружно и къде сме по пътя.
- Пандемията от ковид и рестриктивните мерки дадоха огромен подтик на дигитализацията. И отвориха още повече въпроса за нововъведенията. В националния проект за възобновяване са планувани 2 милиарда за научна, развойна активност и нововъведения. В каква посока би трябвало да бъдат вложени тези средства?
- Този капиталов запас би трябвало да бъде вложен във запълване на пропастта сред цифрово и аналогово. За какво приказвам - няма никакъв смисъл държавните органи и институции да дават цифровизирани услуги, в случай че те нямат връзка с хартиените масиви и архиви. Общините, регионалните структури на държавните органи и даже доста министерства имат големи осведомителни масиви, които не просто са в книжен тип, те даже не са индексирани. Има едни кашони по коридорите, в които единствено някой чиновник, вероятно, знае какво има. Ако всичко това се цифровизира или най-малко подреди и индексира, тогава можем да приказваме за същинска цифровизация и да предлагаме безусловно всички услуги онлайн.
- Достатъчно осведомени ли са бизнесът и общините, с цел да приготвят планове за възобновяване, които да получат европейско финансиране по Плана?
- Да, те са осведомени, само че не от държавното управление. Те даже не са съветвани, какво е предпочитано за тях и какво им би трябвало. Пропускът тук е, че доста общини имат новаторски хрумвания за публично-частни партньорства и са подготвени с всеки един лев, който им се даде по този проект, да привлекат по още 4-5 лв.. Но никой не ги е питал. Движение за права и свободи ще поправи това в окончателната версия на Плана за възобновяване и резистентност.
- Направи усещане, че програмата на ГЕРБ също подчертава върху зелената стопанска система, трансформацията на районите с въглищна стопанска система и извежда чистия въздух и чистата вода като приоритет. Какъв е вашият коментар и виждате ли база за съдействие?
- Базата за съдействие сред систематичните партии е разговор. Няма да подсещаме, че ние приказваме за чист въздух, чиста вода, чисти храни, чиста сила, високи технологии и включване на свободните и дейни жители в политиката от 5 години и никой не ни чу в България, само че в този момент, когато това са европейски политики е добре, че систематичните партии започнаха да чуват.Добре е обаче, ние да не си водим разговора през Брюксел, а да седнем тук и да определим какво е уместно за България и по какъв начин да развием личния си капацитет. Давам единствено един образец, за трансформацията на въглищната стопанска система - водородът не е " технология в зародиш ", както приказва една друга партия в програмата си. Водородът е действителна и добре изследвана технология, която от дълго време има индустриално приложение. Трябва да сме в час.
- Оглавявате листата на Движение за права и свободи във Видин. Как градът и Северозападът като цяло могат да се възползват от европейските средства, с цел да се възстановят от коронакризата и да си обезпечат развиване?
- На първо място са локалните управляващи. Твърдя, че Видинският регион има много будни локални управници, които имат доста положителни хрумвания за възобновяване на района в секторите земеделие, туризъм, промишленост 4.0, цифровизация и всичко, което европейските политики им оферират. Те са в час и четат. Остава единствено държавното управление да им подаде ръка и да включи концепциите им в Плана за възобновяване и развиване и Оперативните стратегии за 2021-2027 година
- Кои са главните проблеми на Видин, които се нуждаят от незабавно решение и за чието решение ще работите?
- Диалогът и чуваемостта. Изборите са си избори - всеки ще се бори за гласа на суверена и те ще отминат. След тях е неотложно всички, които суверенът е натоварил с отговорност, да седнем на една кръгла маса и да създадем общите проекти за развиване, общият туристически артикул, който региона ще предлага и да планираме каква просветителна, квалификационна и човешка инфраструктура ще са ни нужни, с цел да ги изградим дружно. Движение за права и свободи има вяра, че всяка концепция, без значение дали от дребна или огромна община или от дребен или огромен бизнес може да се осъществя и да върне назад младите и образовани хора на България, стига тя да е част от един Голям план-програма за развиването на България и видинския район.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР