Имаме получени оферти за закупуването на нов тип изтребител от

...
Имаме получени оферти за закупуването на нов тип изтребител от
Коментари Харесай

МО няма как да влияе на офертите за нов изтребител

Имаме получени предложения за закупуването на нов вид изтребител от Съединени американски щати, Италия, Франция, Швеция и Израел. Това заяви пред публицисти заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов.

От някой страни документите са за един вид авиационна техника, до момента в който други предложения са за два вида авиационна техника.

Зам.-министър Запрянов означи, че България се намира в процедура на избиране, в която сме изпратили оферти за закупуване на бойни самолети към всички страни. В момента страните би трябвало да приготвят техните отговори по отношение на нашите претенции, изясни той и добави, че българската страна няма по какъв начин да повлияе на този стадий и по никакъв метод на страните при подготовката на офертите им.

" Българската страна би могла да получи новите си бойни самолети освен от Съединени американски щати, само че и от която и да е друга страна. Ние ще откликнем на всички получени предложения, като задачата е сега, в който те се проучват, българската страна ясно да изяви какви са и методиките за оценка и работа ", безапелационен бе Запрянов и добави, че ще се държи доста на прозрачността сред всички участници.

Той разясни, че българските периоди за правене на всички предложения са 3 месеца, само че естествената процедура, по думите му, изисква доста повече време. Ако имаме непълни предложения, ще загубим време, с цел да се доуточняват, тъй като стартират да се задават доста въпроси, изясни министър Запрянов.

" Ние считаме, че консултациите с страните биха ги улеснили, тъй като те доста по-бързо да си приготвят техните отговори към нас ", посочи Запрянов и добави, че действително на 1 октомври би трябвало да получим съответни предложения.

Относно рецензиите за идната аудиенция на българска военна делегация в Съединени американски щати, Запрянов сподели, че военният министър Красимир Каракачанов е решил да се отзовем на поканата на Съединени американски щати.

" Заедно с нас ще пътуват и двама авиационни специалисти ", изясни министър Запрянов във връзка на недоволството на президента Румен Радев от подготвяната аудиенция от страна на МО в Съединени американски щати.

Зам.-министърът на защитата уточни, че политическо решение би трябвало да избере една страна, с която да се подписа контракт. Няма по какъв начин да има нещо непрозрачно, тъй като договарянето ще мине през държавното управление и Народното събрание, убеден е Запрянов.

Припомняме, на 22 юни 2017 година стана ясно, че комисията за избор на нов вид изтребител за българските военновъздушни сили, е предпочела Грипен.

Дни по-рано - на 14 юни 2017 година от компанията, производител на шведските изтребители, са декларирали упованието си за диалози с българското държавно управление по отношение на откритата процедура за избор на нов изтребител.

На 19 септември 2017 година депутатите предложиха страната ни да стартира нови договаряния за придобиването на нов вид военен аероплан.

Временната парламентарна комисия за изтребителя предлага на Министерство на защитата да промени плана за капиталов разход по плана за придобиване на нов военен аероплан.

В плана би трябвало да се отстранят неяснотите и подозренията за ограничаващи условия към главните разновидности за реализация, свързани със схемата за заплащане. Освен това комисията предлага да се актуализират разновидностите за реализация на плана на база на офертите, постъпили след изпращането през декември 2016 на " настояването за предложение ".

След това от шведската компания намекнаха, че отлагането на сключването на контракт за произвеждане на изтребители за нашата войска, оскъпява поръчката. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР