Имам съмнения, че не са защитени интересите на министерството на

...
Имам съмнения, че не са защитени интересите на министерството на
Коментари Харесай

Военният министър: 99% от поръчките на МО са с посочен изпълнител

" Имам подозрения, че не са предпазени ползите на министерството на отбраната и на българската страна. За предходната година 99% от публичните поръчки са с изтъкване на реализатор . Законът за публичните поръчки показва опцията за избор на един реализатор без конкурс при избрани условия. А в МО това е процедура ", това разяснява през днешния ден пред служебният министър на защитата Георги Панайотов във връзка осъществена инспекция във ведомството му.

Миналата седмица той разгласи положението на въоръжените сили такова, каквото го е заварил, като заяви, че някои от данните са предадени на прокуратурата и АДФИ поради подозрения за нарушение на финансовата дисциплинираност. Според него трябва спокойно и умно да се изчака мнението на тези две институции, вместо в последните дни да се изнасят обстоятелства изборно.

" Първо, господин Каракачанов ме упрекна в това, че съм бил измамен. Не, не съм измамен, не съм политик, аз съм експерт. Като подобен, като министър на защитата сега, аз сервирам обстоятелствата такива, каквито са. А те са, че в МО са правени и са възлагани публични поръчки без конкурс, а с изтъкване на реализатор, а също по този начин е практикувано и всеобщо предплатено заплащане на тези поръчки, преди още да са почнали ", изясни служебният министър. Според него изказванието, че всичките тези поръчки са извършени без да е проведен конкурс, тъй като компаниите, които е трябвало да бъдат определени, е трябвало да имат документ за достъп до класифицирана информация на НАТО - е единствено част от истината.

" Специално за военно-въздушна база Граф Игнатиево, където би трябвало да бъдат признати новите целеви изтребители Ф-16, половината от дейностите, които би трябвало да бъдат осъществени, съдържат класифицирана информация. Другата половина не съдържат класифицирана информация. В МО има антикорупционен проект. В уеб страницата и в този момент ще го намерите. 5 или 6 точка в него е да се ограничи даването на публични поръчки на един реализатор. Този антикорупционен проект е написан от господин Каракачанов ", безапелационен беше Панайотов, питайки за какво тази процедура, наследена от някогашни министри, не е изменена с оглед по-голяма защита на ползите на страната.

" 80% от публичните поръчки са извършени при 100% предплатено заплащане, т.е. дава се на изпълнителя и 100% от сумата се превежда. Има напътствие на МФ да се заобикалят предплатените заплащания. Бяха представени едни вътрешни правила на МО, с които се обясняваха тези дейности. В тях също се приказва за пазарни изследвания, а нямаме документи такива да са правени ", сподели още служебният министър.

 

КОМЕНТАР

Панайотов разяснява и отчета на Съединени американски щати, налагащ на трима българи (Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков) по закона " Магнитски " - съгласно него глобите демонстрират, че доверието към нас е било разтърсено. " Това, че Министерството на финансите на Съединени американски щати излезе с такова изрично решение, с тежки наказания, това значи, че доверието е изчезнало преди този момент. И на процедура с тези наказания се споделя, че България не може да се оправи с битката против корупцията ", съобщи той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР