Имам още какво да добавя в електронното управление, заяви пред

...
Имам още какво да добавя в електронното управление, заяви пред
Коментари Харесай

Заплашваният от Киро министър: Има атаки срещу мен! Тезата, че аз съм виновен, е политическа

Имам още какво да прибавя в електронното ръководство, съобщи пред БНР отрасловият министър Александър Йоловски.
В момента тече оценката на министрите, подсети той и добави, че с него към момента не е разговаряно.
„ Има показан доклад за свършената работа – какви са целите, какви действия ще бъдат изпълнени и надлежно какво би трябвало да се прави. Очаквам скоро да има изясненост по тематиката “, изясни той и съобщи изрично, че значимото е не дали той остава или не като министър, а да бъдат продължени политиките.
Според него тезата, че той е отговорен за това, че не е имало машинно гласоподаване на първия тур на последните локални избори, е напълно политическа теза. Тя не почива на истината, безапелационен е министърът и добави, че напоследък против него има много офанзиви по отношение на водените политики:
„ Основно тематиката, която е обвързвана с изсветляването на избран вид публични поръчки, премахването на секретните публични поръчки при закупуване на общоприет хардуер и програмен продукт. Да, това е част от офанзивата против мен “.
Става дума за някои хора, които на думи приветстват прозрачността и отчетността, само че не толкоз на каузи, посочи той.Припомняме, че министър Йоловски изиска защита, откакто огласи, че съгласно него има опасност, идваща от мандатоносителя, и по-специално от водачите на същата политическа мощ, която го е предложила за министър. Парламентът отхвърли да преглежда със специфична комисия този случай.
Като огромен собствен триумф министърът на електронното ръководство уточни стартирането на електронния указател на особените залози. Целият бизнес може да работи с доста по-голяма доза сигурност, уточни той.
За електронните извинителни бележки Йоловски акцентира, че това е била доста значима задача, с цел да може да потвърдят, че две консервативни системи доста елементарно могат да бъдат интегрирани. Според него казусът там е бил в това, че „ огромна част от родителите бяха привикнали да имат кочани с бележки, с цел да извиняват отсъствията на децата си “.
„ Когато се огледа една такава статистика, тя е стряскаща, тъй като се оказа, че българските деца в действителност много малко посещават учебно заведение. Виждаме по какъв начин, когато се изсветли един развой, той става обществен и транспарантен и могат да се видят всичките му недостатъци “.
Същото видяхме и с електронните предписания, добави Александър Йоловски. Той е уверен, че скоро ще се премине към цялостна електронизация в тази посока.
„ Към момента има над 47 млн. издадени електронни предписания. Видно е, че системата работи безотказно. Има някои проблеми, които не касаят технологията по отношение на националната здравноинформационна система. Технологичното решение е налично и то работи “.
Министърът заяви, че се търси решение по какъв начин хората без електронен автограф да мога достъпват досиетата си.
Въпросът за отговорността е главен тук, разяснява той и сподели, че единият вид е тази връзка да се прави от персоналния доктор. „ Но за какво не сходна услуга да се дава от „ Български пощи “ “, попита той и уточни като различен вид РЗИ-тата или офиси на медиатори.
Забавянето е целесъобразно, с цел да сме сигурни, че ще получим добър краен резултат, изрече мнението си Йоловски.
Електронната идентификация е препъникамъкът на българското електронно ръководство, посочи още той. Според него това е отключващият фактор. „ Не би трябвало да има секретни публични поръчки в електронното ръководство. Електронното ръководство е цивилна активност, няма потребност да се прибягва до някакви ограничения за секретност “.
По думите му отпорът против дигитализацията е всеобщ. Според него е доста сложна смяната в метода на мислене. И въпреки всичко той е безапелационен, че всичко, което касае права на жителите, може да бъде автоматизирано.
Изкуственият разсъдък е бъдещето, съобщи Александър Йоловски. По думите му би трябвало да имаме цифрова администрация, която работи с данни, а не с хартиени документи:
„ Работим в тази посока – катурване на вътрешния модел на работата на администрацията с махането на документите, прекосяването към обработка на данни и тогава към този момент изкуственият разсъдък може да бъде употребен като средство за оптимизация на процесите “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР