Имам чувството, че националното ни достойнство е ампутирано, заяви журналистътИмам

...
Имам чувството, че националното ни достойнство е ампутирано, заяви журналистътИмам
Коментари Харесай

Велизар Енчев: Министър Демерджиев не трябваше да минава границата с РСМ, докато и последният спрян българин не го направи

" Имам възприятието, че националното ни достолепие е ампутирано ", съобщи журналистът

" Имам възприятието, че националното ни достолепие е ампутирано, а във връзка с македонския въпрос то към този момент не съществува ". Това съобщи пред журналистът Велизар Енчев.

„ Смятам, че министърДемерджиев не трябваше да минава границата с РСМ, до момента в който и последният български жител, който е спрян, не го направи “

Той дефинира връщането на изтегления от Скопие дипломат Ангелов като „ най-голямото оскърбление на българската дипломация в последните 30 години “. И напомни, че служебният външен министър - Николай Милков, е твърдял, че ще върнем посланика в Скопие единствено тогава, когато забележим действителни дейности от македонска страна.

Велизар Енчев е уверен, че държавният ни глава би трябвало да излезе с позиция за държанието на македонските управляващи и на граничните им служби.

Журналистът направи историческа ретроспекция на аргументите, довели до днешното напрежение с РСМ. В предаването „ Политически НЕкоректно “ той уточни, че огромният проблем датира още от 1946 година.

„ Тогава българските комунисти, по разпореждане на Георги Димитров, вземат решение за предаване на костите на Гоце Делчев на македонската страна. Добре е, че се стигна до раздор сред Съветският съюз и Югославия, с цел да се предотвратят и по-лоши неща. Тогава освен предадохме костите на Гоце Делчев, само че започнахме македонизирането на Пиринския край.

Втората неверна стъпка е от 2017 година ", уточни Енчев.

„ Тогава ние пуснахме Македония за участие в НАТО. Това стана против подписването на един контракт за другарство. Авторитетни историци признават, че сме позволили неточност като сме се съгласили с понятието „ обща история с РСМ “ и с работата на основаната тогава взаимна историческа комисия “.

Според Велизар Енчев, това се е случило под напън от страна на американското посолство в София и на Съединени американски щати.

„ За да може Македония да влезе в НАТО и да се затвори антируския пръстен на Балканите “.

Журналистът е на мнение, че на 24 юни предходната година, когато беше гласувано повдигането на ветото върху договарянията за участие на Северна Македония в Европейски Съюз, е сбъднат напън от страна на френското посолство у нас.

„ Няма никаква реакция от страна на Париж в сегашната обстановка на напрежение сред България и РСМ “, означи той.

Енчев подсети, че не сме стигнали до разрешаването на въпроса с откраднатата българска история и смяната на македонските учебници. Той заключи, че ахилесовата пета на България не е единствено македонският въпрос, а цялостната външна политика.

Той разяснява и извършената пред БНР среща за отбрана на свободата на словото, както и аргументите, довели до организирането ѝ.

„ Тези, които смъкнаха ветото за еврочленството на РСМ предходната година, в този момент поставят несъгласие на свободата на словото посредством доноси до Съвет за електронни медии. Ако един публицист има друго мнение от десните, имам предвид Демократична България, за въвеждане на еврото и за Народния съд, той би трябвало да бъде прокълнат и да бъде сезиран Съвет за електронни медии “.

" Не може поради пост във Facebook да се желае уволнението на публицист ", безапелационен беше Велизар Енчев.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР