Има значителен риск от продоволствена криза и от увеличение на

...
Има значителен риск от продоволствена криза и от увеличение на
Коментари Харесай

Ваня Григорва би алармата: Починете си през лятото. Очаква ни тежка есен със страховити цени!

Има забележителен риск от продоволствена рецесия и от нарастване на цените, есента се обрисува тежка. Това предвижда Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ пред Нова телевизия.

Основният проблем с изключение на повишаването на газа и горивата са торовете. Производителите им също би трябвало да заплащат квоти както за въглищата и по тази причина в България доста от операторите се отхвърлиха да създават торове. Дори Съединени американски щати изключиха торовете от обсега на глобите против Русия, изясни Григорова.

Тя добави, че има сериозен риск от нарастване на цените. През лятото ще има опазване на обстановката, плодовете и зеленчуците са по-евтини, не плащаме отопление, само че есента се обрисува тежка.

Според нея пакетът от ограничения за семействата, който е в размер на 2 милиарда лева, няма по какъв начин да облекчи доста семействата, защото 3/4 от тези средства са за увеличение на пенсиите. Вероятно няма да се усети и понижението до 0% на Данък добавена стойност на хляба. „Преди няколко години ние дружно инициирахме тази мярка, само че още тогава производителите споделиха, че в цената няма да се отразят цялостните 20% понижено Данък добавена стойност. В момента държавното управление не поставя старания това да се случи. Има тежко деформиране на пазара в бранша – половината от цената е надценка и ДДС“, описа Григорова.

Тя предвижда още, че горивата по бензиностанциите ще продължат да подвигат цената си и в България макар че получихме пролонгация за ембаргото върху съветския нефт. „Пазарите реагират на желанията на политиците, а те споделиха, че ще има наказания против съветския нефт, по тази причина ще нарастнат горивата. Ембаргото плаши пазара, а ние сме подвластни от цените навън“, изясни Григорова.

По думите й КТ „Подкрепа“ надали ще поддържат актуализацията на бюджета, защото в него не е заложено ново нарастване на минималната работна заплата. „Правителството счита, че служащите би трябвало да платят цената за техните геополитически решения“, заключи тя и акцентира, че в никакъв случай преди не се е случвало бюджетът да не бъде прегледан по комисии, с цел да се дискутира.

КТ „Подкрепа“ евентуално ще стачкува против настаняването на украински бежанци за сметка на почивката на българските жители. Синдикатът обаче няма да поддържа готвения в края на месец митинг на работодателите. „За мен работодателите не заслужават повече поддръжка, ние ги подкрепихме, когато желаеха обезщетения, а в този момент те ръкопляскат на държавното управление, че не усилват минималната заплата“, безапелационна беше Григорова.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР