Има заложени средства в бюджета за системи, които минават през

...
Има заложени средства в бюджета за системи, които минават през
Коментари Харесай

Василев: Не очакваме двуцифрена инфлация

Има заложени средства в бюджета за системи, които минават през промяна. Преди да минат през промяна, средства няма да има. Това сподели вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред публицисти.

Василев разяснява обвиняванията на опозицията, че приходната част на бюджета е подценена и че е можело повече средства да бъдат заложени, както и за занижената инфлация. Според него приходите са най-хубавата оценка, която все още може да бъде дадена и на Брутният вътрешен продукт, и на растежа, и на нововъведенията.

Той разясни, че има няколко бързо движещи се детайла – единият е обвързван с инфлацията, а другият с рецесията с Украйна.

„ Видяхте през вчерашния ден, че цените на петрола скочиха доста, цените на газовата борса скочиха доста, не знаем дали ще има ответна реакция от страна на Съединени американски щати, както се е случвало нееднократно за топене на петролния запас. Съответно усмиряване на пазарите. Това са едни относително турболентни времена и няма по какъв начин всичко да се предвижда с безспорна акуратност ", съобщи още Асен Василев.

Той отговори на въпрос дали са съгласни с прогнозите на опозицията за инфлацията. „ Вие знаете, че средногодишно ни чака инфлация сред 5 и 6%. В момента е заложена 5,6% като още предходната година си говорихме, моето мнение беше, че пикът ще бъде март-април и след което ще стартира усмиряване. Тогава никой не говореше за война в Украйна ", разясни Васлиев.

" Не чакаме двуцифрена инфлация да се появи, изключително по хармонизирания показател, който се употребява за бюджетни цели и за Европа. Виждаме, че инфлацията в дребната потребителска кошница е много висока и тя се движи главно от плодове и зеленчуци, както знаем там, около високите цени на газа, имаме доста високо повишаване на цените. С пролетта, с отпадането на оранжерийните плодове и зеленчуци, чакаме и там да се успокоят нещата “, съобщи още Асен Василев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР