Има време за всяко нещо, И срок за всяка работа

...
Има време за всяко нещо, И срок за всяка работа
Коментари Харесай

Време за стихове за камъни и време за рисуване на камъни

" Има време за всяко нещо, И период за всяка работа под небето... Време за разхвърляне камъни, и време за събиране камъни ", написа в " Книгата на Еклисиаста ". Ако античният ѝ създател беше видял изложбата в СГХГ с картини на Милко Божков по стихове на Борис Христов, би могъл да продължи по този начин: " Време за стихове за камъни, и време за изобразяване на камъни ".

Поетът и художникът са напълнили партерния етаж на СГХГ с философска лирика за камъни и с поетична живопис — портрети на камъни. Борис Христов ги кара да приказват, на Милко Божков му театралничат, а те като че ли са родени за това. Същевременно в друга столична изложба, „ Арте “, Милко Божков е подредил още една, независима галерия (ако не броим кучето му) - камерната „ Разходка с Бимбо “, в която поезията е част от неговата живопис. 

Интересът на поета Борис Христов към камъните е някогашен и добре прочут на читателите му. Той ги събира, слуша ги и споделя за тях. Възхищава се на причудливия рисунък на патините от лишеи и мъхове, пробвайки се да разгадае техния език. Така се ражда първо „ Каменна книга “ (2006) и последвалите я „ Спомени за хора, камъни и риби (2013), „ Книга на мълчанието “ (2014), антологията „ Камък и слово “(2015)…

Идеята за изложбата „ Салонът на природата “ в Софийската градска изложба възниква преди към три години. Поетът се свързал с художника (това не е първият им общ проект)  и му изпратил 40 свои четиристишия и фотографии на 40 камъка с предложение да ги нарисува.

В стиховете на Борис Христов „ всички камъни се раждат кръгли и свободни… “, имат своя писменост и сънуват по какъв начин са се „ изтръгнали от митическата хватка на Сизиф и сами изкачват билото на планината “. 

Милко Божков споделя, че откакто прочел стиховете, изчакал няколко месеца с цел да ги не помни и да стартира „ на чисто “ — първо с молив, после с акварел, преди да стигне до живописта.  В огромния салон на партера са окачени 40-те платна с „ портретите “ на камъните, а в дребния могат да се видят 42 акварела, 40 рисунки с туш и още няколко версии на живописните платна в леко по-малък формат.

Събрани в галерията в тази доста забавна галерия, картините на Божков започват да говорят, а думите получават естетическа стойност на изложбени експонати. Ако ползвате очила за четене, носете си ги, защото шрифът на табелките с четиристишията към всяка картина е малък, а самите табелки не са на равнището на очите (освен в случай че не сте високи към метър). 

Изложбата, придружена от изданието на Методий Петриков „ Салонът на природата “ и арт принтове на живописните творби върху 350-грамова хартия, ще остане до 6 февруари 2022 година

 

„ Разходка с Бимбо “, изложба „ Арте “

Втората изложба на Милко Божков в галерия „ Арте “ е независима и с по-камерен темперамент. Показани са 16 платна с пейзажи от разнообразни сезони и в разнообразни часове на денонощието. Гледките са избрани от художника или по-скоро от кучето Бимбо (което се вижда в няколко от платната) по време на съзнателните им разходки из селото и покрайнините му.

Пейзажите нямат наименования, нямат и потребност. Зрителят е оставен уединено с произведениета.  Без стихове и без посредничеството на думите, той може да се наслаждения напълно на образната поетичност в творбите — както в предходни изложения като „ Скици от Испания ",  " Пътуване до Атон " и в гледките от Тоскана, където се възползва майсторски от опциите на акварела и акрилните бои.

Красотата в природата, големите висини, изпълнени с разляти, аморфни форми, артистична виртуозност на художника, както и обичаят му да прибавя на места по някоя изненада, го вършат доста разпознаем.

В едно от най-впечатляващите платна, което представлява огряна от ярките слънчеви лъчи жълто-оранжева гъста плетеница от клони, създателят е вкарал 40 велатурни пласта. А съвсем в центъра на платното, с съвсем нереално лъчение, неизвестно от кое място се появава нарисувано със синя багра око. На фотографията на картината в уеб страницата на галерията окото го няма — най-вероятно художникът го е прибавим в последния миг, като импровизация. В различен пейзаж е включена рисунка на голо женско тяло от ренесансов вид, а от небето пада огромен камък, явно прехвърчал от салона на СГХГ.

Изложбата на Милко Божков „ Разходка с Бимбо “ ще остане в „ Арте “ до 17 декември.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР