Има възможност за мащабно разширение на парка, казва кметът на

...
Има възможност за мащабно разширение на парка, казва кметът на
Коментари Харесай

Индустриална зона Загоре чака първи инвеститори

Има опция за огромно уголемение на парка, споделя кметът на Стара Загора Живко Тодоров
До есента ще можем да поканим първите вложители в индустриална зона " Загоре ". Това увери наскоро в изявление за " Стандарт " кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Според изпълнителния шеф на акционерното сдружение Радослав Танев, първите състезания за закупуване на парцели в зоната може да бъдат оповестени още в края на това лято.

Индустриална зона " Загоре “ бе основана доскоро повече от година по самодейност на община Стара Загора и локалния бизнес и в партньорство с държавната компания " Индустриални зони " - АД.  Тя започва с 115 дка терени в източния завършек на града в региона на кв. " Зора " и някогашния азотно-торов цех. " Терените са разграничени условно на 11 парцела от 4 до 11 дка ", напомни шефът на зоната Радослав Танев. Не било проблем обаче да се обединят два или три парцела, с цел да се удовлетворят по-големи инвеститориски потребности. Наскоро имало питане от немски вложител за 50-60 дка и от управлението му дали отговор утвърдително, че могат да обезпечат такава повърхност. Заради огромния инвеститорски интерес, общината и управлението на индустриалния парк правели всичко допустимо да усилят най-малко с още толкоз в началото избраните терени. " Имаме подготвеност да разтеглим зоната с още 300 дка държавни и  обищнски парцели ", посочи Танев.

В вероятност имало опция за доста по-мащабно уголемение на индустриална зона " Загоре " на юг към подстъпите на автомагистрала " Тракия ". Тук се намират над 2000 дка терени на бившето старозагорско летище, чийто принципал е икономическото министерство. Сега тези площи се употребяват един път годишно за селскостопанското ревю БАТА-АГРО. " Ще настояваме тези терени да се включат в индустриалната зона и към този момент водим сходни диалози с принципала ",  издаде кметът Тодоров.  Досега страната се въздържала от тази стъпка поради концепцията тук да построи карго-летище. " Тези планове обаче са от 10 години без резултат, а икономическата зона е към този момент факт ", споделя старозагорският градоначалник.

Изпълнителният шеф на Индустриална зона " Загоре " Радослав Танев прибавя още едно преимущество за бързото споразумяване на този въпрос - страната е акционер в зоната и нямало никакъв проблем тези държавни терени да бъдат апортирани незабавно в акционерното сдружение.

И съгласно общината, и съгласно управлението на зоната, нямало никакво закъснение в построяването на индустриалния парк. " До май 2018 година сдружението беше 100% общинско, в края на декември страната влезе с капитал 50% и това може да се счита за действителен старт на индустриалната зона ", уточни Радослав Танев. Според него старозагорската зона можела да се съпоставя по темперамент с бургаския промишлен парк, с съвсем същото съответствие на главните акционери. А бургаската зона се е изграждала близо 6 години. " Подробният организационен проект на зона " Загоре " към този момент е подготвен и проектантът би трябвало да ни го съобщи всеки миг ", уточни Танев. След остойностяване на плана, щяла бъде оповестена и процедурата за избиране на реализатор за създаване на инфраструктурата.

Проектът предвиждал всички вероятни удобства на вложителите. Към главното планово задание за строителство да вземем за пример било планувано създаване на ТИР-паркинг за товарни коли и кръгово кръстовище на входа на зоната към кв. " Зора ". В вероятност пък се предвиждало създаване и на бизнес-сграда с офиси, зала за събития и конференции, заведение за хранене, банков клон и други услуги за бизнес-потребностите на бъдещите вложители.

Основното преимущество на индустриалния парк " Загоре ", съгласно неговия началник Танев, е преди всичко положителното географско разположение - в центъра на България, където се пресичат три интернационалните транспортни коридора. " Де факто от Стара Загора по автомагистрала можеш да стигнеш до всеки европейски град, самата зона е на 10 минути от автомагистрала " Тракия ", пристанище Бургас е на по-малко от 2 часа, летище Пловдив на 40 минути ", аргументира се той. Според проектите на Агенция " Пътна инфраструктура ", до 2020 година входно-изходната права от Стара Загора до аутобана ще бъде 4-лентова.

Посрещат фирмите с

изцяло подготвен артикул

Градът на липите е втори по БВП на глава от популацията след София, по публични данни на статистиката. И поради енергийния комплекс " Марица-изток ", в който работят огромна част от старозагорци, и поради мощното развиване на частния  бранш. В Старозагорския района на процедура няма безработица, тя се движи в границите на 3-4%, какъвто, съгласно експертите, е броят на така наречен дейни безработни. Високият витален стандарт, несъмнено съгласно нашенския критерий, е и преимущество, и минус за бъдещите вложители в индустриална зона " Загоре ". Създателите й обаче считат, че преимуществата са доста повече и са заложени в самия план.

" Самите правила на състезанията за закупуване на парцелите и действието на зоната значително подсигуряват привличането на устойчиви вложения, с висока добавена стойност ", счита изпълнителният шеф Радослав Танев. Условията били такива, че да улеснят оптимално сериозните вложители и да подсигуряват правилно отношение от двете страни. Примерно, за избран интервал нямало да може да сменя предназначението на земята и ПУП-а на имота. Има и период за създаване и реализация на инвестицията, с цел да се отстранят спекулантите, които купуват и препродават парцели.

" Индустриална зона " Загоре " е една от първите у нас, да не кажа първата, в които желаеме да създадем изначално промишлен парк. Т.е. това не са елементарни аграрни земи, в които да докараме един вложител и да му кажем: " ето това е терена ти, оправяй се с институциите... ", показва основната специфичност на старозагорския промишлен парк  изпълнителният шеф Танев. На вложителя ще да бъде препоръчан изцяло подготвен артикул -  подготвен план, подготвен обстоен организационен проект, плюс ток, вода газ, в това число и връзки за интернет. " Искаме, когато вложителят стъпи на своя имот, безусловно на идната седмица да може да започва личния си индустриален план ", добавя Танев. Това може да става и редом с построяването на общата инфраструктура, защото и сега в индустриалната зона има достъп от всички страни.

Цената на труда нараства

поради " умните производства "

" Аз съм на мнение, че стопанската система на " ишлеме " към този момент е изчерпана, по тази причина и главният ни блян е да изградим промишлен парк от съвременен европейски вид, който ще притегли вложители от така наречен умни производства, с висока добавена стойност ", споделя изпълнителният шеф Радослав Танев.  И общинското управление, и управлението на зоната обаче не стоят със скръстени ръце да чакат " неволята да пристигна ", а се готвят да посрещнат сходни вложители. Тази есен да вземем за пример, по самодейност на младия кмет на Стара Загора Живко Тодоров, който е с отворени очи за новото, ще започва гратис образование по осведомителни технологии за възпитаници от всички възрасти. То ще бъде в няколко панела според от възрастта - компютърна просветеност, виртуална действителност, роботика и така нататък Ще се финансира от общинския бюджет и ще се води от изтъкнати експерти от природо-математическата гимназия. " Неотдавна при нас гостува проф. доктор Живка Овчарова, величие в региона на виртуалната действителност от Института в Карлсруе. Договорихме се да разработим общ план и се надяваме да започва до края на годината ", прибавя различен щрих към подготовката за новите технологии изпълнителният шеф на на индустриална зона " Загоре " Радослав Танев.

Тези нови, съвременни производства, за които се готвят в Стара Загора, при всички случаи ще  вдигнат и заплащането в района, което и в този момент е измежду най-високите в страната. И с това явно ще би трябвало да се преценяват и локалният бизнес, и бъдещите вложители в индустриална зона " Загоре ". Шефът и Радослав Танев напомня любопитен случай от многото си срещи с евентуални вложители. Преди време пристигнал представител на италиански консорциум и споделил, че е подготвен да влага в съвременно произвеждане тук, само че ще му трябват 35-40 инженери. Като го запитали какви заплати планува за тях, италианецът дал отговор: " 400-450 евро ". И бил доста отчаян като му споделили, че за такива пари да наеме инженерни фрагменти в Стара Загора е " идея пердута ". " Няма по какъв начин при нас да стъпи вложител, който желае да създава нещо на ишлеме с огромен брой евтина работна ръка, тъй като няма по какъв начин да я наеме ", споделя Танев. И дава различен образец с едно проучване и разбор на Индъстри уоч, че при започване на тази година наемането на един монтажист в Стара Загора коства със 70 евро по-скъпо в съпоставяне със прилежащите региони. Затова и управлението на общината, и на зоната няма да държат вложителите да бъдат безусловно от чужбина. Към момента ползата на наши и непознати вложители даже бил съвсем идентичен. " Има към този момент и непознати, и наши компании, с които сме разговаряли по няколко пъти. Питат към този момент за съответни неща - за размер и цена на парцелите, по кое време ще обявим състезанията и така нататък ", уточни засиления инвеститорски интерес шефът на зоната Танев. Сред тях били две мощни компании в региона на превоза, индийска компания от хранително-вкусовата индустрия, австрийска компания, която към този момент е стъпила в България и други

Градът под липите

притегля работна ръка

Създателите на индустриална зона " Загоре " не се опасяват, че неналичието на задоволително квалифицирана работна ръка може да спре развиването на индустриалния парк и на района. Те сочат една обнадеждаваща наклонност: за пръв път през предходната година е спряло приключването на интензивно население от Града на липите и общината - тези, които за се заселили тук, към този момент са повече от напусналите. В Пловдив поради икономическа зона " Тракия " това е случило преди 4-5 години. А колкото и да е необичайно, Градът под тепетата към този момент привличал работна ръка и от столицата поради високото възнаграждение.

А Стара Загора по общо мнение, с изключение на високите заплати, предлага и доста добра витална среда, в която младежите могат да основат семейство и да отгледат умерено своите деца. Не инцидентно Градът на липите, потопен в зеленина, с " планина в града ", както го назовават поради фамозния парк Аязмото, на два пъти бе обявяван за " Най-добрия град за живеене " у нас. В последните 4-5 години по публична статистика, в обществената инфраструктура на регионалния център и общината са вложени над 350 млн. европейски средства, който трансформираха напълно образа на Стара Загора. За пръв път в най-новата история на града бе основан нов парк от над 90 дка -  " Артилерийски ". Благодарение на гражданската интензивност на хората и далновидността на общинското управление бе съхранен за поколенията и запуснатият по времето на комунизма парк " Бедечка ". Няма подозрение, че в идващите години това ще бъде още един зелен оазис в Града на липите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР