Има тежка кадрова криза в здравеопазването, средната възраст на българските

...
Има тежка кадрова криза в здравеопазването, средната възраст на българските
Коментари Харесай

БСП обвинява кабинета за тежка кадрова криза в здравеопазването

Има тежка кадрова рецесия в опазването на здравето, междинната възраст на българските лекари е над 52 години. Това съобщи депутатът от Българска социалистическа партия Георги Михайлов в Народното събрание по време на разискванията по вота на съмнение към държавното управление поради неуспеха в региона на опазването на здравето. Той уточни, че цели випуски напущат страната след довеждане докрай на здравното си обучение. Катастрофален е казусът и с дефицита на медицински сестри, сподели той.

Георги Михайлов уточни, че Народното събрание е изискал от здравния министър да предложи нов модел на системата. Но вместо това министърът е предложил единствено два модела на здравно обезпечаване, а не на ръководство на финансирането на цялата здравна система. Финансирането на системата посредством клинични пътеки няма да сработи, той затормозява системата, уточни депутатът. По думите му в целия свят броят на лечебните заведения понижава, а в България се усилва. Този метод на финансиране на системата изсмуква милиарди от опазването на здравето и не е ефикасен, сподели той. По думите му още веднъж се слага акцента на болничната помощ, без да се мисли за доболничната. Друг тежък проблем съгласно Михайлов е лекарствената политика, съвсем 3 милиарда лева отиват за медикаменти, тъй като реимбурсната листа в България е доста къса. Това е модел, който загробва финансово българските жители, счита той.

Системата на опазване на здравето е пред колапс, съобщи Антон Кутев от Българска социалистическа партия. Това е избор на съмнение към ГЕРБ и персонално към министър-председателя Бойко Борисов, акцентира той. " Системата убива, убива безусловно. Тази система през последните 9 години си има име и то е Бойко Борисов ", съобщи Кутев. Вървим трайно надолу и това има напълно съответни измерения, уточни той и даде образец с умрелите пациенти, чакащи белодробна трансплантация. Те са жертви, те са мотив да се желае оставка, те са мотив и за съмнения в престъпно закононарушение, сподели Кутев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР