Има тежка история зад всяко едно изоставане. Това е практика

...
Има тежка история зад всяко едно изоставане. Това е практика
Коментари Харесай

Експерт: Над 2000 деца се изоставят в България

Има тежка история зад всяко едно закъснение. Това е процедура от дълги години, само че за жалост зад всяко закъснение седят провали на системи, на общности, на фамилна поддръжка. Изоставането е еднократен акт с доста болежка и проблеми. Това съобщи в утринния блок на Нова телевизия Ева Жечева, специалист в Дирекция "Права на детето " към омбудсмана.

,,Над 2000 деца се изоставят в България. За страдание върху тази цифра би трябвало да се работи доста, да се работи за промяната'', уточни тя.

,,Всяка обществена политика има своите равнища на развиване. Трябва да се построи базово равнище. Трябва поддръжка за младите майки'', добави Жечева.

,,Трудно е да схванеш майка, която подлага на подобен риск детето си. Рестриктивните ограничения не могат да оказват помощ, в случай че няма и подкрепящи ограничения. Но това е норма, която срещаме всеки ден. Изоставането на деца не се среща единствено при ромския етнос. Трябва да се научим сложно да поддържаме родителите. За жал и обществената система е в недобро състоние - би трябвало да се влага финансово, трябват и човешки ресурси'', показа още специалистът.

,,На родителите е нужна чисто базова поддръжка, поддръжка от специалисти най-много. За страдание обаче страната не субсидира такива специалисти. Всичко е непринудено и по тази причина такива хора са доста малко. Трябва да се обърне внимание на работата със семействата'', разяснява по тематиката Спаска Петрова от съдружие "Нов път ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР