Има такива сутрини - лошото настроение е потопило гемиите ви,

...
Има такива сутрини - лошото настроение е потопило гемиите ви,
Коментари Харесай

Как да се преборим с мрачното настроение на детето на път за детската или училище

Има такива сутрини - неприятното въодушевление е потопило гемиите ви, напоило е душата с възприятие за виновност, гняв, фрустрация. Те стават затруднение за самите вас, само че негативизмът ви се отразява и на детето - може да го съпътства през целия ден, да му попречи да се концентрира в детската градина или в учебно заведение. Ето 11 метода, които оказват помощ да се преборите с мрачното въодушевление - вашето и на близките, тъй че хлапето да не се затормозява.

1. Движение. Направете йога или стеч извършения, които оказват помощ и на тялото и на мозъка да релаксират.  Те са мощно средство за похищение на вниманието. Може да ги извършите и в колата на път за учебно заведение или детската градина. Пробвайте йогийската техника. Нека всеки - и вие, и детето, поеме дълбоко въздух три пъти: вдишва се през носа, издишва се през устата. След това протегнете ръце, като че ли пробвате да пипнете небето. После докоснете пръстите на краката, подскачайте, свивайте пръсти. След това несмущаемо можете да се заемете с нормалната си работа или игра.

2. Музика. Слушането на музика дирижира и настроението. Когато пуснете постепенно парче и релаксирате, ще си създадете възприятие на мира, или пък завъртете копчето на макс, с цел да накарате всички да пеят дружно с ритъма. Музиката гони стреса и ни кара да се усещаме по-добре - на всяка възраст. Затова даже да пеете подправено, пробвайте се както можете и каквото желаете, дори оперна песен ще разсъни усмивки.

3. Усмивката е заразна - заразете с нея цялото семейство. Да, изключително, когато сте много гневни и ядосани, една хумореска, анекдот, смешна мимика или Пилешкия танц ще разсмеят всички ви.

4. Рестартирайте деня.Ако по някаква причина се чувствате " извън кожата си ", кажете още един път „ добър ден “, като че ли преди малко отначало започвате този ден. Сменете задачата, в случай че я преследвате от дълго време и не ви се получава. То е все едно да изядете сладоледа за вечеря.

5. Поощрете положителното държание. Като кажете на детето, че е било положително, това може да го зареди с ентусиазъм от сутринта. Дори мрънкащото хлапе, когато се почувства оценено, става по-сговорчиво. Започва да внимава и да се старае и в бъдеще да показва успехи - с цел да получава още похвали от преподавателите си, от приятелите и най-много - от вас.Когато му кажете, че го обичате, когато го целунете и възнаградите за дребните триумфи, това може да донесе единствено изгода. На път за детската градина му припомнете за положителното му държание, по този начин хлапето ще се почувства по-уверено в себе си и по-щастливо.

6. Кажете „ да “. Отпуснете юздите на възпитанието и кажете „ да “ на нещо, което детето отдавна желае. Например да отиде на детска с горнището на пижамата си или с два разнообразни чорапа... Това няма да навреди на никого. Детето ще направи опит, който може да не донесе стремежи резултат, само че най-малко за малко ще го накара да се почувства гордо със себе си. Защото е осъществило персоналния си избор. За вас също има бонус – когато не се опълчите на някоя безобидна детска прищявка, няма да водите безсмислени разногласия.

7. Слушайте детето. То може да е яростно по доста аргументи, в това число такива, за които изобщо не би ви хрумнало - да кажем, тъй като сте взели купичката му с овесени ядки, преди да ги е изяло. В подобен случай можете да му кажете, че разбирате по какъв начин се усеща и да върнете купичката на масата, само че нагласете таймера на часовника да звънне след  2 минути. Така ще му дадете предел на време, в което да завърши с яденето – само че добре обяснете какво вършиме и го направете на игра, а не като наказване.

8. Въпросът за съперничеството. Когато децата ви водят война, пробвайте се да разгадаете техните усеща, преди да се намесите в разногласието. Говорете, обсъдете и даже запишете на дъската в къщи какви са вероятните решения на казуса. Дискусията оставете за по-късно – да вземем за пример, когато се върнат от градина или училище  и фамилията се събере към масата.

9. Тайм навън – за вас. Когато напрежението у дома е стигнало до точка на шупване, прекъснете това, което вършиме, и помислете как най-бързо бихте се успокоили. За дълбокото дишане към този момент ви казахме, можете също да изпийте няколко глътки студена вода, да прекарате известно време сами в банята – всеки си има лична рецепта за прочувствен надзор.

10. Прегърнете детето. Когато то върши това, което сте поръчали постепенно и без предпочитание, евентуално ви се прищява да го шляпнете, с цел да форсира темпото, само че не - направете противоположното, прегърнете го. Ако родителите съумяват сами да се управляват и да превключват бързо от неприятно към добро настроение, това е от изгода и за детето. Организирайте си „ сесии по гушкане “ заран или вечер. Нека това стане традиция. Тя ще помогне да изградите прочувствена и физическа връзка с детето, а преградката заран е най-мощният тласък за положително въодушевление през целия ден.

11. Когато сте ядосани на детето, се запитайте – дали 3-4-5-годишното хлапе може да се оправи с съответната обстановка? Ако – не, приемете, че ще закъснеете за работа, само че ще помогнете на сина си да си довърши домашното. Когато работи без да бъде пресирано, детето се оправя по-добре. Затова обаче е значимо и вие да се успокоите и да видите казуса като цяло, без да се взирате в несправянето с съответната задача за деня.

Автор: Мона Василева

Инфо: www.noviteroditeli.bg


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР