Има такъв народ“ (ИТН) и БСП за България“ влязоха в

...
Има такъв народ“ (ИТН) и БСП за България“ влязоха в
Коментари Харесай

ИТН и БСП си скочиха в кулоарите на НС: Кой лъже и кой е срещу корупцията?!

„ ИТН “ (ИТН) и „ Българска социалистическа партия за България “ влязоха в вербален конфликт в коридорите на Народното събрание малко преди края на днешното пленарно съвещание. Пред медиите досегашните съдружни сътрудници си размениха обвинявания за програмата за работа на Народното събрание, за договарянията за сформиране на кабинет с третия мандат, за предлагането Асен Василев да бъде номинация за министър председател и други

Най-напред на брифинг ръководителят на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов съобщи, че в последните дни „ Продължаваме Промяната “ (ПП) и Българска социалистическа партия са се „ упражнявали “ върху Има Такъв Народ. „ Как ние сме някаква спирачка за антикорупционно законодателство, сега в залата кворумът падна заради неналичието на Българска социалистическа партия “, съобщи той. „ И в този момент този прославен закон за КПКОНПИ няма да мине даже на първо четене “, добави Йорданов.

Докато той говореше, към мястото на брифинга се приближиха ръководителят на „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Свиленски и други депутати от левицата. Те останаха да изслушат депутатите от Има Такъв Народ, като обявиха пред публицисти, че ще отговорят незабавно на изказванията.

От Има Такъв Народ аргументираха изказването с това, че лицемерието трябвало да се види. Бяхме подготвени да удължим времето на Народно събрание, с цел да може на първо четене този антикорупционен закон да мине, добави Балабанов. И борците против корупцията – Българска социалистическа партия, взеха решение да счупят кворума, разяснява той. Балабанов сподели, че чака в предизборната акция Българска социалистическа партия, Политическа партия и „ Демократична България “ да приказват какъв брой са неприятни Има Такъв Народ. Отиваме на избори с високо вдигнати глави, заявява той.

В отговор на въпрос дали от Има Такъв Народ „виждат виновност “ в министъра на енергетиката в оставка, излъчен от тяхната квота, за рецесията в бранша, Йорданов сподели: „ Всички значими решения, които доведоха до неверната енергийна тактика и голямата цена на газа, са взети еднолично от Асен Василев “.

Попитан дали Има Такъв Народ е имала действително желание да взе участие в ново ръководство с Българска социалистическа партия, Политическа партия и Демократична България или са го правили „ проформа “, Йорданов отговори: „ Беше на съществено “. Той добави, че това, което споделя пред медиите, е щяло да се приказва и с обединенията. И даде образец, че Има Такъв Народ са щели да желаят в министерствата да има заместник-министри и от другите партии.

Последва реакция от „ Българска социалистическа партия за България “. Георги Свиленски сподели, че антикорупционният закон е импортиран на първо четене. „ Тези хора, които бяха застанали тук, споделиха, че не желаят да се приема, че желаят четири седмици период сред първо и второ гласоподаване. Виждате ли лицемерието? “, разяснява Свиленски. Той сподели, че Има Такъв Народ са били срещу гледането на програмата за законодателна активност. „ Борците с корупцията се виждат с натискането на бутоните “, уточни той.

Относно договарянията, Свиленски сподели, че Балабанов, Йорданов и Ива Митева са приели кандидатурата на Асен Василев за министър-председател. „ Казаха – Асен Василев го одобряваме, само че не одобряваме закона за КПКОНПИ на две четения бързо, желаеме законът да бъде признат септември или октомври “, съобщи Свиленски. Той сподели, че не е имало никакви заприказва. Свиленски счита, че Има Такъв Народ са имали опция да поддържат държавното управление, само че в никакъв случай не са желали това. „За четвърти път Има Такъв Народ хвърлиха страната в безпорядък и избори“, заключи той.

Балабанов от своя страна изиска да му отговори на микрофона, предопределен за задаване на въпроси от публицисти, само че пиарът на Българска социалистическа партия не му даде тази опция. „ Въпроси няма да ми задаваш “, обърна се Свиленски към Балабанов. Той сподели, че желае персонално пояснение и запита: „ Защо лъжете? “.

По-късно Балабанов въпреки всичко взе думата и акцентира: „ Категорично Асен Василев не е бил обсъждан “. Депутатът сподели, че Корнелия Нинова е отричала също, че се разискват имена по време на договарянията.

„ Я изкарай листчето от джоба “, провикна се към него Свиленски.

Балабанов още веднъж сподели, че в пленарната зала не е имало кворум поради Българска социалистическа партия.

Спорът сред Има Такъв Народ и „БСП за България“ се породи малко преди да бъде закрито пленарното съвещание. Парламентът не съумя да удължи работното си време, поради липса на кворум, и съвещанието продължи единствено с разисквания на първо четене по четири законопроекта за промени в Закона за устройство на територията.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР