Има такъв народ и Възраждане все още нямат покана от

...
Има такъв народ и Възраждане все още нямат покана от
Коментари Харесай

"Има такъв народ" и "Възраждане" все още нямат покана за разговори за конституционна реформа

Има подобен народ " и " Възраждане " към момента нямат покана от " Продължаваме промяната - Демократична България " и ГЕРБ за диалози за конституционна промяна, оповестиха представители на двете партии в коридорите на Народното събрание. По-рано през днешния ден водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова заяви, че, тъй като желаят първо да се срещнат с формалните оферти на ръководещите.

Такава теза застъпиха и от " ИТН ". Зам.-председателят на партията Ивайло Вълчев заяви, че биха откликнали на поканата за сходен диалог, само че също като Българска социалистическа партия депутатите ѝ желаят да се срещнат авансово с предложенията, да видят материята, по която ще се води диалог, с цел да не бъде това следващата официална среща.

Само фразата " желаеме това " или " не желаеме това " не прави работа. Конституцията не е лексикон, в който пишеш какви са ти желанията.
Ивайло Вълчев,
" ИТН "

Заради рецензията на Нинова Кирил Петков към този момент даде обещание законопроектът за промени в Конституцията на " Продължаваме промяната - Демократична България " да бъде подготвен до 10 дни.

Вълчев напомни, че " ИТН " има свои оферти за промени в Конституцията още от 46-тото Народно заседание. Те засягат смяна на формата на ръководство към президентска република и директно избиране на основния прокурор.
Наскоро " ИТН " се опита да събере подписи за образуване на референдум за допитване до народа за привикване на Велико Народно заседание, което да вземе решение за прекосяване към президентска република, само че
Вълчев подсети, че партията му от дълго време застъпва позицията, че основният прокурор би трябвало да бъде " лишен от тия супер сили, които тормозят всички ". Допълни, че " ИТН " е имала оферти по какъв начин да се реализира това и без конституционни промени, а посредством " децентрализация, в която обособените прокурори да имат идентична мощ без някой да им се бърка в работата ".

Депутатът от " Възраждане " Петър Петров също разгласи, че в партията не е постъпвала публична покана за диалози по конституционната промяна. " Ще присъстваме на всички срещи, на които ни поканят, тъй като това е парламентарна народна власт, с уточнението, че се надявам техни представители да не нахълтват още веднъж в нашата стая ", сподели той,

На въпроса за това дали би трябвало да остане фигурата на основния прокурор и какви пълномощия да има тя, Петров съобщи, че главният проблем е, че има една безконтролна фигура, която пречи на правомерното практикуване на законни процедури.

 Конституционната промяна: към този момент хрумвания пред камери, а в ролята на вестоносец - Пеевски Конституционната промяна: към този момент хрумвания пред камери, а в ролята на вестоносец - Пеевски

" Очевидно, че ние или би трябвало създадем надзор на тази фигура, или да орежем пълномощията й, които въздействат директно върху оперативната активност по следствие, или да няма такава фигура. ", очерта опциите Петров и добави, че даже и да няма такава фигура, в случай че това не усъвършенства справедливостта, най-малко ще отговори на публичните упования ". Депутатът позволи, че може би третият вид би бил работещ, само че със съществени условности по какъв начин ще протича управлението на прокуратурата организационно. Той настоя за сериозен спор, а не лековерно да се отстранява една фигура и заменянето й с друга.

В " Продължаваме промяната " и " Демократична България " също има разминавания по тематиката: съгласно длъжността основен прокурор би трябвало да бъде отстранена, до момента в който избира фигурата на основния прокурор да не бъде отстранена, а обезсилена. От Движение за права и свободи също, че се разисква фигурата " основен прокурор " да отпадне от бъдещата нова конституция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР