Има стотици рецепти за плънка за лазаня, които варират взависимост

...
Има стотици рецепти за плънка за лазаня, които варират взависимост
Коментари Харесай

Тайните на сочната плънка за лазаня

Има стотици предписания за плънка за лазаня, които варират взависимост от италианския район, където се подготвят от доста години.

В някои региони на Италия лазанята се прави единствено с доматен сос, в други – единствено със сос Бешамел. За плънка на лазанята може да послужи както кайма, по този начин и шунка, разнообразни типове колбас, морски блага.

Лазанята със сирена върви със сос Бешамел. Тавата, в която се подготвя лазанята, се намазва с лой и на дъното се излива малко сос бешамел, подготвен от прясно мляко, масло и запържено в него брашно. В брашното се прибавя по малко млякото, до момента в който не се сгъсти. Колкото по-горещо е млякото, толкоз по-малка е вероятността от бучки в соса. При потребност сосът може да се прецеди.

Върху бешамела се подреждат корите за лазаня, още веднъж се полива с бешамел и върху него се подреждат огромни части моцарела и синьо сирене, поръсва се с настърган пармезан и още веднъж се поставят кори и се редуват със сирене, до момента в който не се получат седем пласта. Отгоре се намазва с тънък пласт бешамел и обилно се поръсва с пармезан. Пече се, до момента в който не стане златиста.

 Парче Лазаня

Каймата за лазаня се обработва авансово – запържва се с лук и зеленчуци, а по-късно се задушава с домати, нарязани на ситно, или с доматен сос.

В бездънен тиган или тенджерка се загрява олио и в него се запържва лукът. След към две минути се прибавя каймата и се пържи седем минути. След това се прибавят нарязани белени домати или доматен сок, млян черен пипер, дафинов лист и сол. Засушава се двадесет минути на междинен огън, като непрекъснато се разбърква.

Много вкусна е лазанята с морски блага. Необходими са 200 грама калмари, 200 грама скариди, 200 грама миди. Всичко се сварява до полуготовност в солена вода и откакто се отцеди, се задушава в горещо олио под похлупак. След четири минути се прибавят нарязани на ситно домати, една чаша вода, един дафинов лист и се задушава още петнадесет минути.

На дъното на тавата се излива малко бешамел, а сред корите се редуват бешамел и сосът с морски блага. Отгоре се наръсва с настърган пармезан и се пече до златисто.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР