Има сериозни структурни проблеми в държавните предприятия, не е изключена

...
Има сериозни структурни проблеми в държавните предприятия, не е изключена
Коментари Харесай

Любомир Каримански: Предлагаме 3 стълба енергийни компенсации

Има съществени структурни проблеми в държавните предприятия, не е изключена криза в България Искаме освобождение от налог облага, в случай че тя се реинвестира в доходоносни активи Данъчната система не трябва да се пипа Страната ни не е в механически банкрут, само че има риск от дългова серпантина Нужни са промени в обществения бранш Асен Василев сложи пред приключен факт служебния кабинет с дълг на по-висока цена, споделя Любомир Каримански, лидер на листите на Има Такъв Народ в Плевен и в 24 МИР София в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Каримански, каква е истината за дълга на България? " Продължаваме промяната " твърди, че той е издаден при най-изгодните за България условия, ГЕРБ - че е най-скъпият до момента поради извънредно високата рента.
-->
- За да отговоря на този въпрос е належащо да се върнем малко по-назад във времето, когато можехме да изтеглим дълг на доста по-изгодни условия, да вземем за пример през месец април 2022. Тогава ние предупредихме, че е належащо да се положат старания за издаване на дълг, без значение от усложнената конюнктура и войната в Украйна. Разбирам, че неотдавна някогашния финансов министър е икономисал истината, както постоянно, като е споделил, че държавното управление " Петков " не е взело планувания дълг за тази година през април-май на по-добри условия, защото дълговите пазари са били затворени след нашествието на Русия. Това не е правилно и като образец мога да ви посоча, че в това време Република Хърватска взе на 14 април за 2.875% или с близо 2% по-изгоден от нашия дълг последния месец. Т.е. господин Василев сложи пред приключен факт служебния кабинет да емитира дълг на по-висока цена!

- Има ли заплаха от механически банкрут на България, както твърди някогашният министър на стопанската система Лъчезар Борисов?

- Не, не мисля, че все още има такава заплаха. Важно е, несъмнено, и каква ще бъде политиката на идващото постоянно държавно управление.

- Влизаме ли в дългова серпантина?

- Към момента има първични предпоставки за дългова серпантина. Все отново разпуснахме финансовата дисциплинираност и в този момент е належащо още веднъж да затегнем коланите, без, несъмнено, цената за това да платят най-уязвимите групи. Важно е да знаем, че задълженията на страната ще стават все по-скъпи и за това е належащо да вършим икономии, там където имаме дублирани процеси и е допустимо. С това още един път желая да подчертая значимостта да не се раздават обезщетения на " калпак ", а да има категоризация, както и да дефинираме какво съставляват " енергийно бедните групи ".

- В естествена политическа конюнктура септември е времето, в което започва бюджетната процедура. Но ние сме в избори. Как виждате приемането на бюджета за 2023 година?

- Мисля, че с повече старание и фокусирана работа от страна на Народното събрание и дай, Боже, да има държавно управление, бюджетът за 2023 година може да бъде признат в границите на 2022 година.

- Служебният финансов министър Росица Велкова изрече песимистичната прогноза, че може да се стигне до нов дълг или нарастване на налозите. Как това може да бъде избегнато и какви са финансовите опасности пред страната ни?

- Данъчната политика е предмет на постоянно държавно управление, защото то може да реализира секторните политики за един мандат и нуждата от вземане предвид с цялостния икономически живот в страната. Ние не считаме, че на този стадий би трябвало да се пипа данъчната система. По-скоро е добре да се създадат нужните промени в обществения бранш, както и да се сътвори инструментариум за развиване на бизнеса и стопански напредък. Страната ни има съществени структурни проблеми изключително в държавните предприятия, които са повече от 3 пъти по енергоемки от тези в другите европейски страни. Ето за какво не е изключена и рецесията в България.

- В интервал на енергийна рецесия и ескалация на войната в Украйна би било безконтролно България да остане без постоянно държавно управление. С кои партии Има Такъв Народ би взела участие в кабинет и какви взаимни отстъпки бихте създали, с цел да има страната устойчиво ръководство?

- Наистина, страната има потребност от устойчиво държавно управление и персонално аз бих работил в тази посока. Според мен належащо е да оценим, какъв брой е значимо да отделим време, старание и капацитет, честни хора, експерти, прагматични и с идея, и да ги вложим в развиването на човешките взаимоотношения и съгласие за сформиране на устойчиво ръководство в страната. Предстоят тежки дни и животът на доста от нас ще стане евентуално по-труден. През този интервал от ден на ден и повече ще имаме потребност от хора, които да ни въодушевяват, да са покрай нас и да знаем, че с техния заряд и усърдие ще може да запазим стандарта си на живот, та даже и да го подобрим.

- Чака ни тежка зима, която може да бъде и гладна, и студена, и тъмна. Какви ограничения предлага Има Такъв Народ, с цел да помогне на бизнеса и хората да преминат пред този интервал?

- Час по-скоро да категоризираме уязвимите групи, които е належащо да бъдат обезщетени. Да се дефинират " енергийно бедните групи ". Компенсациите за бизнеса за електрическа енергия да бъдат разграничени в три стълба:
 за битовите консуматори, за всички нестопански институции в секторите на културата, обществените действия, спорта, образованието, духовенството и други, за бизнеса, като се приложи скица за категоризиране на уязвими групи и в този дирек.
Приемане на нова Енергийна тактика на България и правилото на уравновесено развиване на възобновими източници и нуклеарна енергетика. Въвеждане на търгове при избор на обектите и правилото на разпределено произвеждане в сходство с условията на Директива 2018/2001 на Европейски Съюз. Гарантиране на дърва за огрев за енергийно уязвими групи на налична цена! Освобождаване от налог облага при изискване, че тя се реинвестира в доходоносни активи. Премахване на делегираните бюджети в образованието и въвеждане на нова разумна формула. В сферата на правораздаването - повсеместен разбор на използването на Закона за противопоставяне на корупцията и предложение на нов закон. И доста други ограничения.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР