Има сериозен риск от срив на „Топлофикация-София“, който би довел

...
Има сериозен риск от срив на „Топлофикация-София“, който би довел
Коментари Харесай

София заплашена да остане без ток и парно, каква е причината

Има сериозен риск от срив на „ Топлофикация-София “, който би довел до колапс и на електропреносната мрежа на столицата.

Това предизвестява в собствен отчет американската консултантка компания „ Блек и Вийч”, която бе ангажирана от Столична община да направи разбор и проект за избавление и развиване на топлофикационното сдружение. Изготвянето му е финансирано от Агенцията за търговия и развиване на Съединени американски щати.

В отчета се показва, че е има сериозен риск от механически срив на столичното парно, което освен би оставило стотици хиляди софиянци без отопление, само че би довело до колапс и на електрическата мрежа заради прекосяване на отопление с ток. То би провокирал и екологична злополука тъй като хората по-масово ще стартират да се греят с твърдо гориво (дърва и въглища).

Американските консултанти предлагат техническа рационализация и финансово излекуване на „ Топлофикация “. Необходимите вложения за това са 800 млн. евро. Част от стъпките включват замяна на остарялото оборудвана, част от което е от 1952 година, създаване на нова високоефективна когенерация в Топлоелектрическа централа „ Люлин “ и Топлоелектрическа централа „ Изток “, както и на апаратура за произвеждане на топлинна и електрическа сила от боклуци – така наречен РДФ гориво. Фoĸyc щe бъдe пocтaвeн и въpxy нaмaлявaнeтo нa eмиcиитe нa aзoтeн oĸиc и пapниĸoвитe гaзoвe. Трябва да се обезпечи опция и за безпроблемен преход за произвеждане на сила от водород, когато това е допустимо.

Реализацията на проекта би лишила 3 до 4 години. Консултантът предлага финансирането да бъде обезпечено от водеща интернационална финансова институция, а плановете да се осъществят от интернационална компания ммеждународна компания –лидер в региона на инженеринга и строителството, която да бъде определена след търг. Не се изисква държавна гаранция от държавното управление.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР