Има риск за националната сигурност, но пряка заплаха няма. Това

...
Има риск за националната сигурност, но пряка заплаха няма. Това
Коментари Харесай

Военният министър след изявлението на Путин: Има риск за сигурността! Купуваме 8 самолета F-16

Има риск за националната сигурност, само че директна опасност няма. Това съобщи военният министър Димитър Стоянов, часове откакто съветският президент Владимир Путин разгласи частична готовност в страната си.

„ Мобилизация в Русия води до ожесточаване на спора и мъчно може да бъде предсказан неговият край. Риск за националната сигурност на България има, само че директна опасност – не. България е член на НАТО. Това подсигурява националната ни сигурност “, разясни министър Стоянов. И дпълни: “Всеки един парещ спор като този в Украйна е риск за националната сигурност. Ние го усещаме сами. Виждаме какво става с цените “, добави още той.

По време на постоянното съвещание на Министерския съвет в сряда са признати три документа, касаещи Министерството на защитата: за безплатно даване на филантропична помощ на Украйна, стратегия за предпочитани капиталови разноски на ведомството и план за капиталов разход за придобиване на 8 самолета F-16.

На Украйна ще бъдат предоставени 350 медицински комплекта, които ще обезпечат здравно обслужване за 35 хиляди жители, изясни Стоянов.

„ Вторият документ е от изключителна значимост за Министерството на защитата. Той е за приемането на стратегия за предпочитани капиталови разноски. В нея влизат 13 плана, като те покриват единствено една част от нужните качества. При прегледа на защитата през 2019-2020 година са дефинирани 188 качества, които би трябвало да има българската войска. Ние сме подчертали единствено върху 13 от тях. Сумата, която ги покрива, е 6,6 милиарда ”, сподели още Стоянов.

По думите му е значимо страната ни да влага в нова военна техника, тъй като “изоставаме доста от нашите съдружници ”.

“Българската войска е подценявана повече от 30 години. Съвременната геополитическа среда изисква от нас да помислим в посока рационализация. Тя е нужна и значима ”, безапелационен бе Стоянов.

Третият признат от Министерски съвет документ е за придобиване на осем самолета F-16, блок 70. “Изключително значимо е придобиването на нова техника за българските Военновъздушни сили. Ние разполагаме със остаряла руска техника, която не можем да поддържаме поради войната в Украйна ”, разясни военният министър. Очакванията са, че самолетите ще дойдат у нас през 2027 година

Сумата по трите контракта е 1 296 412,185 $ без Данък добавена стойност.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР