Има риск за националната сигурност, но пряка заплаха няма. Това

...
Има риск за националната сигурност, но пряка заплаха няма. Това
Коментари Харесай

Риск за националната сигурност! Извънредно от Димитър Стоянов

Има риск за националната сигурност, само че директна опасност няма . Това съобщи военният министър Димитър Стоянов, часове откакто съветският президент Владимир Путин разгласи частична готовност в страната си.

" Мобилизация в Русия води до ожесточаване на спора и мъчно може да бъде предсказан неговият край. Риск за националната сигурност на България има, само че директна опасност - не. България е член на НАТО. Това подсигурява националната ни сигурност ", разясни министър Стоянов. И дпълни: “Всеки един парещ конфликт като този в Украйна е риск за националната сигурност. Ние го усещаме сами. Виждаме какво става с цените ", добави още той, представен от Нова.
-->
По време на постоянното съвещание на Министерския съвет в сряда са признати три документа, касаещи Министерството на защитата: за безвъзмездно предоставяне на филантропична помощ на Украйна, програма за предпочитани капиталови разноски на ведомството и проект за капиталов разход за придобиване на 8 самолета F-16. 

На Украйна ще бъдат предоставени 350 медицински комплекта, които ще обезпечат здравно обслужване за 35 хиляди жители, изясни Стоянов.

" Вторият документ е от изключителна значимост за Министерството на защитата. Той е за приемането на стратегия за предпочитани капиталови разноски. В нея влизат 13 плана, като те покриват единствено една част от нужните качества. При прегледа на отбраната през 2019-2020 година са дефинирани 188 качества, които би трябвало да има българската армия. Ние сме подчертали единствено върху 13 от тях. Сумата, която ги покрива, е 6,6 милиарда ”, сподели още Стоянов.

По думите му е значимо страната ни да влага в нова военна техника, тъй като “изоставаме доста от нашите съдружници ”. 

“Българската войска е подценявана повече от 30 години. Съвременната геополитическа среда изисква от нас да помислим в посока рационализация. Тя е нужна и значима ”, безапелационен бе Стоянов. 

Третият признат от Министерски съвет документ е за придобиване на осем самолета F-16, блок 70. “Изключително  значимо е придобиването на нова техника за българските Военновъздушни сили. Ние разполагаме със остаряла руска техника, която не можем да поддържаме поради войната в Украйна ”, разясни военният министър. Очакванията са, че самолетите ще дойдат у нас през 2027 г. 

Сумата по трите контракта е 1 296 412,185 $ без Данък добавена стойност.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР