Има проблеми в опазването на биоразнообразието в района на Кресненското

...
Има проблеми в опазването на биоразнообразието в района на Кресненското
Коментари Харесай

Бернската конвенция поиска природозащитни цели за Кресненското дефиле до март

Има проблеми в опазването на биоразнообразието в региона на Кресненското дефиле и би трябвало да се трансформират задачите за отбраната му, а едвам по-късно да се прави оценка дали те са съвместими с автомагистрала в региона. Това предлага отчет на специалистите на Бернската спогодба върху спора сред опазването на Кресненското дефиле и промените на плана за автомагистрала " Струма ", предлагани от изпълнителната власт в България. Документът беше признат от комитета на интернационалната организация през вчерашния ден откакто м, завърши работата си.

за правене на нови цели за отбраната на биоразнообразието на Кресна са до март 2022г., а за новите екооценки на автомагистралата - до септември 2022 година

е договореност сред европейските държави-членки на Съвета на Европа за запазване на дивата европейска флора и фауна и е подписана от България през 1991 година Казусът " Кресна " се следи от конвенцията от 2002 година, когато тя излезе с Препоръка 98/2002 за изключване на вид с разширение на пътя през дефилето и равностойно изследване на други възможности отвън него . В предлагания от 2017 година от кабинета вид едното платно на автомагистралата би трябвало да мине по сегашния път Е79 и надлежно през самото дефиле, а второто - отвън дефилето в ниската част на Пирин планина. Природозащитниците не са съгласни с този вид.

Международните специалисти предлагат за решение на дългогодишния спор да се образуват работни групи с присъединяване на държавните администрации - екоминистерството, районното министерство и организация " Пътища " - както и обжалващите плановете за градеж през предпазената зона неправителствени организации, а също и университетските институции в областта на биоразнообразието. Спорът се води от години и бе стартират заради обстоятелството, че през 2017 г държавното управление промени публично утвърденото през 2008 година трасе на автомагистралата през тунел и одобри вид, при който скоростният път да се построи през предпазена зона " Кресна-Илинден ". Според обжалващите екооценката за вид на скоростен път през дефилето, няма по какъв начин то да няма извънредно отрицателно влияние върху околната среда.

Решенията на работните групи би трябвало да бъдат взети с консенсус, което изключва опцията за налагане на едностранно решение от държавното управление в ущърб на природата, посочи за " Дневник " Даниел Попов, който е представител от името на неправителствените организации в Конвенцията.

Правителството упорства за градеж през скъпата за европейското биоразнообразие предпазена зона на Кресненското дефиле, до момента в който още през 2013г. планът за цялостната авгомагистрала е утвърден от Европейската комисия при изискване да няма сектор през него. През 2020 година пък стана ясно, че държавното управление (водено от водача на ГЕРБ Бойко Борисов в коалиция с Обединени патриоти) упорства на този вид и ще го строи с националния бюджет,

Какво ще повреди път през дефилето?

От години, че автомагистралата през дефилето не е позволена по европейските правила. Проломът е дребна територия - находище за биологични типове от разнообразни групи - пеперуди, влечуги, птици и други, и местообитания, които са редки и предпочитани на европейско равнище. За съпоставяне той цитира свои данни за видово многообразие в Кресненския пролом от 122 дневни пеперуди, на фона на едвам 58 типа за цялата територия на Англия. Освен това той обясни, че предвижданите от държавното управление ограничения за коригиране на вредите за дивата природа посредством защитни мрежи и тунели в дефилето не биха имали никакъв дълготраен резултат за животните.

Каузата за опазването на Кресненското дефиле е защитавана и от биолога от Българска академия на науките и планинар Боян Петров, който беше измежду главните лица в обединението " Да спасим Кресненското дефиле ". Според Кресненският пролом е " биологично най-разнообразният регион в България- открити са 3300 типа (1/10 от видовото благосъстояние на България), само че евентуално в региона се срещат повече от 4500 типа животни . "

Преминаването през дефилето има директна връзка с обекта на Конвенцията - запазване на избрани типове от европейската дива флора и фауна. Районът е предпазен и от европейската природозащитна мрежа " Натура 2000 " посредством зоната " Кресна - Илинденци " (повече за мрежата - ) по силата на българското участие в Европейския съюз, който е защитил съответни естествени типове и местообитания с тази мрежа. Оценката за въздействието върху околната среда на разновидността на държавното управление е оспорвана, тъй като две предпазени зони от " Натура 2000 " в региона пазят неповторими, съгласно учени и природозащитници, по своето биоразнообразие пространства, които по отношение на това многообразие са неголеми по повърхност.

Друг мотив против трасе през предпазената зона е, че Европейската комисия следи да няма несъгласие сред задачите на разнообразни потоци на европейски средства, ориентирани към една и съща територия. Увреждането на биоразнообразието на европейската мрежа " Натура 2000 " посредством градежа на автомагистралата съставлява подобен конфликт, защото Европа дава по едно и също време пари за запазване на " Натура 2000 " и за създаване на автомагистралата. Освен това автомагистрала " Струма " е един общ план и нарушавания при един сектор - а точно лот 3.2 през Кресненското дефиле - съгласно европейските правила ще се отрази и във финансови наказания за целия план на автомагистралата.

Одобрена през 2008г., изменена през 2017 година - за какво автомагистралата я няма

Финансирането на автомагистрала " Струма " от европейските фондове и Европейската капиталова банка се базира на решение по Оценка на въздействието върху околната среда (оценка за въздействието върху околната среда) и Европейска общност (екологична оценка) под № 1-1 от 2008 година Според тази екооценка, автомагистралата е позволена от позиция на неповторимата природа на Кресна в два разновидността - в дълъг тунел, заобикалящ дефилето или изнесена напълно на изток от него в подножието на Пирин (виж картата по-долу).

Агенцията за пътна инфраструктура (АПИ) приема обаче решение Г-10,5 (виж картата), което е утвърдено и от екоминистерството с Решение 3-3/2017. Аргументът е по-ниска цена. Според това ново решение едното платно (София - Кулата) ще премине през Кресненския пролом, а другото - източно от него с тунели и виадукти, като компромис сред цялостния обход и цялостното увреждане.

Този вид се оспорва от обединението " Да спасим Кресненския пролом ", в която членуват " За Земята ", " Балкани " и други. Според природозащитниците държавното трасе от 2017 година не реализира компромис, тъй като се нарушават ползите както на локалните поданици, по този начин и на сигурността на пътуващите и на опазването на пролома и посредством него няма да се решат проблемите с трафика, нито ще бъдат понижени злополуките. Според " Да спасим Кресненското дефиле " локалните поданици и ползвателите на пролома - каякари и туристи, ще имат усложнения при пътешестване в региона с бавноподвижни коли, нужни за земеделие, планински и речен туризъм и други присъщи поминъци. Еднопосочното придвижване по остарелия път ще затрудни мощно и туризма, и свръзаността на локалните обитаеми места, изключително при незабавни потребности - заболявания, произшествия и други, които изискват директен местен път до регионалния център Благоевград.

От природозащитна позиция, с построяването на дясното платно по посока София - Гърция ще се нанесат непоправимо увреждане на ландшафта на пролома. Те, от своя страна, ще доведат до намаляването и изгубването на биоразнообразието и на предпазени типове, скъпи за цяла Европа и ще застрашат устойчивите форми на потребление на тази естествена даденост - каякинг и рафтинг туризма, наблюдението на птици, трекинга, земеделие. Коалицията " Да спасим Кресненския пролом " припомня още веднъж, че в нарушаване на Решението по Оценка на въздействието върху околната среда и Европейска общност № 1-1/2008 година са отхвърлени двата вероятни разновидността, които дават по едно и също време и стабилно природозащитно, и транспортно решение: дълъг тунел и източен вид Г-20, който планува изнасяне на двете платна на автомагистралата на изток.

Анализ на документите на търговете на специалистите от " Да спасим Кресненския пролом " демонстрират, че посочените в публичните поръчки индикативни стойности за разновидността на държавното управление (Г-10,5) на обща стойност от над 875 милиона лв. (без ДДС) не се разграничава доста от посочените от формалните институции стойности на утвърдените от екооценката разновидности - тунела и Г-20. Заедно с изгодите за района и обособените браншове като туризма и търговията в средно- и дълготраен проект, първичните разновидности се чака да се окажат още по-изгодни.

 Варианти за трасето на автомагистралата край Кресненското дефиле
© За Земята

Варианти за трасето на автомагистралата край Кресненското дефиле

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР