Има политически чадър“ над директора на Александровска болница и протекция

...
Има политически чадър“ над директора на Александровска болница и протекция
Коментари Харесай

Проф. Ангелов съзря ``политически чадър`` над Александровска болница -

Има „ политически чадър “ над шефа на Александровска болница и защита от високо политическо равнище, твърди някогашният здравен министър и народен представител от ГЕРБ Костадин Ангелов в писмо, изпратено до медиите. От лечебното заведение припомниха на бившия си шеф, че са наследили 70 млн. лева дълг и регистрираха облага " за пръв път от години ".

В писмото си Ангелов показва, че има обстоятелства, одитни отчети и писма до министъра на опазването на здравето, доказващи осъществени престъпления, корист с обществени средства и корупция в Александровска болница.

Цитираните нарушавания са свързани със Закона за публичните поръчки, става дума за контракти за ремонт единствено с една компания от Добрич, при 100% предплатено заплащане и строителство по неотложност, за което се оказва, че е необходим капиталов план, което изключва хипотезата за неотложност и необходимост, се споделя в известието.

В болничното заведение са сключвани цивилен и консултантски контракти сред шефа на лечебното заведение и разнообразни физически и юридически лица за осъществяване на услуги, дублиращи функционалности на администрацията, показва Ангелов.

Бившият шеф на лечебното заведение разяснява и финансовото му положение, цитирайки данни, съгласно които счетоводната загуба за предходната година е 2, 974 млн. лв., а за 2020 година е 2, 944 млн. лв.. За интервала 1 януари - 31 март 2022 г. загубите са на стойност 6,1 млн. лв., изтъква той.

Болницата се ръководи неприятно и прогресивно утежнява финансовите си резултати. Ако това ръководство продължи със същия ритъм, прогнозата за счетоводната загуба в края на тази година е 24 млн. лв., пише депутатът от ГЕРБ.

По думите му от назначението на доктор Атанас Атанасов за изпълнителен шеф на Александровска болница – на 7 юли 2021 година досега, са прекъснати трудовите контракти на близо 300 работещи в лечебното заведение. " На процедура болничното заведение е съвсем изпразнена от активност и водещи експерти ", показва той.

Въпреки че Министерството на здравеопазването е осведомено с резултатите от инспекцията на " Вътрешен одит " и счетоводния баланс на болничното заведение, ограничения не са подхванати, твърди Ангелов, който е сезирал за установените нарушавания Прокуратурата и Икономическа полиция. 

В отговор на изказванията на Костадин Ангелов, от Александровска болница показват, че през май 2022 година 2/3 от структурите ѝ осъществят облага, която възлиза общо на 1,5 млн. лева Положителен резултат е налице при 20 от общо 28 звена. Данните от планувания счетоводен финансов резултат за юни резервират тази наклонност, регистрират от болничното заведение и прецизират, че това се случва " за пръв път от години ".

Оттам акцентират, че актуалното управление е заварило най-старата болница в България пред банкрут с над 70 млн. лв. отговорности. Направените юридически и финансови разбори са открили редица проблеми, които е трябвало да бъдат незабавно решени. " Освен финансови и организационни, те са били и не престават да имат материално естество ", оповестяват от Александровска болница.

Лечебното заведение е вторият по величина болничен комплекс в страната и има над 23 обособени здания с друга величина, етажност, години на застрояване и степен на обезценка, както и 28 разнообразни клиники, някои от които са неповторими за страната, припомнят от болничното заведение.

От лечебното заведение показват, че по време на коронавирус рецесията болницата е била едно от най-натоварените лечебни заведения, но въпреки прекратения планов банкет и планови интервенции за няколко месеца, в интервала 1 юли 2021 година – 30 юни 2022 година през болничното заведение са минали с 20 на 100 повече пациенти, в съпоставяне със същия интервал от миналата година. За лекуване постъпват пациенти от цялата страна, като част от тях са здравнонеосигурени лица, уточняват от болничното заведение.

Оздравителните ограничения, които предприе управлението в границите на една година от своето ръководство, са извели болничното заведение от „ финансовия тупик “ и дават убеденост, че тя има капацитет да излезе независимо от финансовата рецесия, предвиждат от ръководството  и разясняват, че това ще бъде допустимо откакто се уредят просрочените отговорности – 35 млн. лв. към снабдители, насъбрани по време на предходните управления на болничното заведение.

Разработена и приведена в деяние е цялостна оздравителна стратегия, основана е и нова система за вътрешен надзор върху приходите и разноските посредством предоговаряне с доставчиците, преустановяване на неизгодните контракти и уедряване на структури със сходни действия, регистрират от лечебното заведение.

От Александровска болница показват, че са водени договаряния с банкови институции за приемане на заем за преструктуриране и погасяване на просрочените отговорности, както и срещи с министъра на опазването на здравето, с управлението на Българска банка за развиване и с министър-председателя.

Към този миг страната на най-високо равнище е ангажирана с идеята за спасяването на Александровска болница и се чака в околните дни да бъде решен казусът с погасяването на просрочените отговорности на сдружението, оповестяват от университетската болница.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР