Има опасност от затваряне на училища заради скъпия ток, алармират

...
Има опасност от затваряне на училища заради скъпия ток, алармират
Коментари Харесай

Училищни директори: Скъпият ток може да затвори училищата

Има заплаха от затваряне на учебни заведения поради скъпия ток, сигнализират от Съюза на работодателите в системата на националната култура.

„ Опасностите от затваряне на образователни заведения незабавно след лятото, заради неплатени сметки за ток и горива, стават все по-реални. Завишените цени на питателните артикули за децата в градините ще доведат на първо време до понижаване на качеството на предлаганата храна, а по-късно и до затваряне на градините, заради липса на средства за храна “, написа във Facebook Диян Стаматов, ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура.

Той и сътрудниците му упорстват за незабавна целева актуализация на парите за ток, гориво и прехрана на просветителните институции - нарастване с най-малко 40% на парите за прехрана.

От Съюза оферират дотацията да бъде целева за всяка институция съгласно броя на учениците и на класовете, само че и съгласно броя на постройките употребени от учебните заведения или детските градини.

„ Необходимите средства за прехрана на детските градини - с изключение на за консумативи, трябват пари за нарасналите цени на продуктите за храна. Предлагаме да бъдат заложени още 30% към настоящия стандарт от 650 лева /дете “, показват от там.

Прилагане на друг формат за заплащате на цените на тока от настоящия е също измежду настояванията на организацията.

Директорите и заместник-директорите от СРСНПБ оферират на вниманието на МОН и на синдикатите незабавно разискване на актуалните оферти и внасяне на настоятелно искане за актуализация на бюджетите на просветителните институции от месец юни 2022г.

Настоящите оферти ще бъдат импортирани на съвещанието на Отрасловия съвет към МОН на 3 май.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР